Kun olet tehnyt ja allekirjoittanut kuituliittymätilauksen omakotitaloosi uudelle kuiturakennusalueellamme, tiedotamme projektin etenemisestä sähköpostitse.

Kaivutyöt tehdään yleensä ensin katujen varsilla ja kaivu-urakoitsija jättää kiepin kuitukaapelia tonttien rajoille. Seuraavaksi kuitukaapeli vedetään perille niille taloille, jotka ovat tilanneet liittymän. Ennen töitä tontillasi ottaa urakoitsija yhteyttä ja sovitte, mitä reittiä kaapeli tuodaan talolle. Tavallisesti kuitukaapeli kaivetaan perille talolle asti. Mikäli tontillasi on valmiina putkia, joissa kuitukaapeli voidaan vetää talollesi, on tästä hyvä kertoa jo tilausta tehdessäsi.

Mikäli alueesi on kuidutettu jo aikaisemmin ja kaapelikieppi jätetty tonttisi rajalle, voit tilata kuituliittymän milloin tahansa noin 4 - 8 viikon toimitusajalla. Kun tilaat liittymän tällaisella valmiiksi rakennetulla alueella, tulee sinun itse hoitaa kuitukaapelin kaivu tontin rajalta talolle ennen asennusta.

Kun kuitukaapeli on vedetty talollesi saakka, on asennuksen aika. Kaapeli otetaan sisään taloon ja päätetään asennusrasiaan. Kuitupäätelaite asennetaan rasian lähettyville ja kytketään asennusrasiaan. Varaa noin 60 x 40 cm seinätilaa sisätiloissa näitä laitteita varten ja huomioi, että päätelaite tarvitsee sähköpistokkeen.

Uusissa taloissa kuitupäätelaite sijoitetaan tekniseen tilaan, josta sisäverkko alkaa. Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole tarkoituksenmukaista sisäverkkoa talojakomoineen, asennetaan kuituliittymän päätelaitteet esim. olohuoneeseen television lähelle. Laitteiston sijoittelua kannattaa suunnitella etukäteen. Lue ohjeemme omakotitalon sisäverkosta tai tilaa etukäteisselvitys, niin saat enemmän apua.

Joissain tapauksissa voidaan käyttää talossa olevaa antenniverkkoa, jolloin kuitupäätelaite asennetaan verkon liittymäpisteeseen ja kaapeli-tv-signaali saadaan kaikkiin talon tv-pistokkeisiin. Internetiä eli Kuitukaistaa käytetään usein langattomasti muissa huoneissa tai päätelaitteelta vedetään tarvittavat kaapelit.

Kuituasennukseen kuuluu oletuksena erillinen Ubiquiti UniFi AP AC wifi-tukiasema. Tukiasema kytketään datakaapelilla mukana tulevan PoE adapterin ”POE” -porttiin, jonka jälkeen kuitupäätelaitteesta kytketään datakaapeli PoE adapterin ”LAN” -porttiin. Tämän jälkeen tukiasema lähettää langatonta verkkoa (wifi, wlan), johon voit kytkeä laitteesi langattomasti. Langattoman verkon nimi ja salasana ovat merkittynä kuitupäätelaitteeseen.

UniFi -tukiasema voidaan myös kytkeä toisessa huoneessa jos talossa on sisäinen datakaapelointi paikkojen välillä. Pyri sijoittamaan tukiasema mahdollisimman keskeisesti ja näkyvästi parasta kuuluvuutta varten. Isoon monikerroksiseen taloon voidaan asentaa useampi tukiasema, langattoman verkon kantavuuden takaamiseksi.

Lue lisää Ubiquiti UniFi wifi-tukiasemasta

Asentaja varmistaa liittymän toiminnan mittauksilla, minkä jälkeen voit ottaa sen käyttöön.

Lue nämä ohjeet erityisesti, jos olet tilannut kuituliittymän jo aikaisemmin rakennetulla alueella ja vastaat itse kaapelin kaivusta tontillasi.

Valokuidun tuonti kiinteistölle

Valokuitu on herkkä kaapelityyppi ja sen jatkaminen tai korjaaminen on työlästä. Tästä syystä annamme muutamia ohjeita kaapelin kaivun ja asennuksen varalle.

 1. Liitäntäpiste on merkitty puupaalulla tontin rajalla, paalun yläpää on väritetty keltaisella värillä. Maassa paalun alta löytyy valokuitukieppi (mahdollisesti myös muita sähkö- ja puhelinkaapeleita), kaapeli on merkitty kuituetiketillä ja suojattu värillisellä levyllä. Maahan jätetyn kuitukaapelin pituus on pyritty laskemaan siten, ettei sitä tarvitse jatkaa.

 2. Suosittelemme putken tai letkun (läpimitta väh. 50 mm) kaivamista valokuidun liitäntäpisteeltä talon tekniseen tilaan. Käytä esim. PVC-sadevesiputkea tai varsinaista kaapeliputkea. Putki tulee asentaa mahdollisimman lyhyttä reittiä ja tiukkoja mutkia välttää, pienin suositeltu käyristyssäde on 20 cm.

 3. Kun putki on saatu tekniseen tilaan saakka, voit asentaa kaapelin putkeen. Älä asenna vahvavirtakaapeleita, vesijohtoja jne. samaan putkeen kuitukaapelin kanssa. Vedä kaapeli toivottuun paikkaan ja jätä noin 3 metrin kieppi odottamaan.

 4. Tämän lisäksi sinun tulee varata seinätilaa noin 60 x 40 cm sisätiloissa m.m. kuitukaapelille ja -päätelaitteelle. Tilan tulee olla kuiva ja lämpötilan pysyä nollan yläpuolella talvisinkin. Talon data-/puhelin-/tv-sisäverkon liityntäpiste tulee olla samassa paikassa. Lisäksi tilasta tulee löytyä vähintään kaksi vapaata sähköpistorasiaa. Lue tästä lisää omakotitalon sisäverkko-ohjeesta.

Miten käsittelen kuitukaapelia?

Ole varovainen, kun kaivat kaapelikiepin esille maasta. Kaapelikieppi on n. 0,5 m syvyydessä, joten sen saa helposti kaivettua esille käsin. Muista tiivistää kaapeliputken pää asennuksen jälkeen, jottei sinne pääse pieniä eläimiä tai vettä. Tiivistykseen voit käyttää esim. solumuovipalaa ja ilmastointiteippiä.

Käsittele kuitukaapelia huolellisesti. Kaapeli ei siedä esimerkiksi, että:

 • sitä vedetään väkisin maasta
 • sen päältä ajetaan autolla
 • sitä taitetaan tai taivutetaan tiukasti (käyristyssäde vähintään 20 cm)
 • siihen muulla tavoin käytetään väkivaltaa asentaessa

Sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän liittymismaksuun. Olemme kuitenkin keränneet tähän tietoa uudisrakentajaa ja vanhan talon remontoijaa varten. Käymme läpi, mitä kaikkea on otettava huomioon valokuituliittymää ajatellen. Kun tilaat meiltä etukäteisselvityksen, autamme suunnittelussa ja tarvittavien töiden kartoittamisessa.

Esimerkkikuva omakotitalon teknisestä tilasta:

  1: Cat-6 taloverkon RJ-45 paneeli
  2: Paikka täydentävälle verkolle
  3: Koaksiaaliverkon (tv) jaotin
  4: Maadoituskisko
  5: SUKO-sähkö-tuplapistorasia
  6: Kuitupäätelaite
  7: Paikkavaraus tulevaisuutta varten

 

Aloita suunnittelu talon sellaisesta tilasta, joka sopii kaikkien laitteiden kytkemiseen (usein talon tekninen tila). Varaa riittävästi tilaa, noin 60 x 40 cm, tiedonsiirtoverkon laitteistolle. Muista, että yhä useammat kodin laitteista tarvitsevat verkkoyhteyden. Kaikki kotiverkon yksittäiset data- ja kaapeli-tv-pistorasiat kytketään tänne. Myös kaikki sisään tulevat kaapelit tulee saada tähän samaan tilaan. Mikäli olet epävarma suunnittelusta tai asennuksesta, ota yhteyttä sähköasentajaan ja saat ammattiapua.

Päätä sisäverkkokaapelit esim. ristikytkentäpaneeliin, jolloin on helppo siirtää liittymiä huoneesta toiseen. TV-kaapelit päätetään samaan paikkaan optiseen jaottimeen.

Wifi-tukiasema

Kuituasennukseen kuuluu oletuksena erillinen UniFi wifi-tukiasema. UniFi kytketään datakaapelilla mukana tulevan PoE adapterin ”POE” -porttiin, jonka jälkeen kuitupäätelaitteesta kytketään datakaapeli PoE adapterin ”LAN” -porttiin. Tämän jälkeen UniFi lähettää langatonta verkkoa (wifi, wlan), johon voit kytkeä laitteesi langattomasti. Langattoman verkon nimi ja salasana ovat merkittynä kuitupäätelaitteeseen.

UniFi -tukiasema voidaan myös kytkeä toisessa huoneessa, jos talossa on sisäinen datakaapelointi paikkojen välillä. Pyri sijoittaa UniFi wifi-tukiasema mahdollisimman keskeisesti ja näkyvästi parasta kuuluvuutta varten. Isoon monikerroksiseen taloon voidaan asentaa useampi UniFi, langattoman verkon kantavuuden takaamiseksi.

Pistorasiat

Suosittelemme vähintään yhtä tuplarasiaa datalle sekä yhtä tv-rasiaa talon joka huoneeseen. Dataverkon kaapeloinnin tulee olla Ethernet kategoria 6 tai sitä isompi. Asenna ainakin yksi datapistorasia jokaisen tv-pistorasian viereen, jotta television saa kytkettyä yksinkertaisesti internetiin.

Kuparikaapeli ei ole kovin arkaa, varsinkaan kuituun verrattuna, mutta sitä pitää kuitenkin käsitellä varoen. Voimakkaat mutkat ja taitteet, puristusvauriot, kiinnittäminen liittimillä tai nauloilla saattaa aiheuttaa ongelmia. Kaapeli asennetaan parhaiten vetämällä putkeen (esim. JM20), letkuun tai itsekiinnittyvään listaan. Valitse kaapelikanavien suuruus asennettavien kaapeleiden lukumäärän mukaan, mutta jätä mielellään tilaa muutamalle ylimääräisellekin. Perinteiset puhelinpistorasiat ja siihen kuuluvat kaapeloinnit eivät enää tänä päivänä ole tarpeellisia. 

Karjaan Puhelimen Kuituliittymä vaikuttaa usein kodin sisäverkkoon. Jotta liittymän käyttöönotto olisi mahdollisimman sujuvaa, tarjoamme sinulle seuraavia lisäpalveluita.

OmaKuitu normaaliasennus

Normaaliasennus sisältyy liittymän hintaan. Asennus sisältää työvaiheet, jotka tarvitaan liittymän kustannustehokkaaseen kytkemiseen. Vastaat itse palveluiden käyttöönotosta sekä mahdollisista sisäkaapelien vedoista ohjeidemme mukaan.

Asennukseen sisältyy:

 • Kuitukaapelin sisäänotto ulkoseinän/rossipohjan kautta mahdollisimman lähellä (+/- 5 m) kohtaa, johon kaapeli on vedetty (sokkelin viereen). Kaapelisuoja tarvittaviin kohtiin ja läpivientien tiivistys.
 • Kaapelin päättäminen asennusrasiaan sisätiloissa läpiviennin välittömään läheisyyteen.
 • Kuitupäätelaite kiinnitetään seinään korkeintaan 3 metrin päähän asennusrasiasta ja kytketään olemassa olevaan sähköpistorasiaan.
 • Yhden tv- ja puhelinlaitteen kytkeminen, mikäli se on mahdollista ilman kiinteiden kaapeleiden vetämistä. Lisäksi television ja puhelimen tulee sijaita kuitupäätelaitteen välittömässä läheisyydessä.
 • Yhden tai useamman UniFi wifi-tukiaseman irrallinen asennus, tarpeen mukaan. Liittymään kuulu oletuksena yksi UniFi, lisälaitteet ostettava erikseen. Normaaliasennukseen ei sisälly kiinteää kaapelivetoa UniFi:n asennusta varten.

Etukäteisselvitys

Mikäli olet epävarma kuitupäätelaitten sijoittelusta kodissasi, suosittelemme sinua tilaamaan ennen asennusta ja pihasi kaivutöitä tehtävän suunnittelukäynnin paikan päällä. Asentaja tulee kotiisi sovittuna aikana ja käy tulevan asennuksen läpi kanssasi. Etukäteisselvitys maksaa 50 €.

 

 1. Asentaja aloittaa arvioimalla talosi nykyisen sisäverkon. Sen ja toiveidesi perusteella päätätte, miten kuitukaapeli otetaan sisään taloon ja päätetään sekä mihin kuitupäätelaite tullaan sijoittamaan.

 2. Pyritte myös arvioimaan, miten langattoman verkon (wifi, wlan) kuuluvuus saataisiin riittäväksi talossasi.

 3. Mikäli talon sisäverkko on puutteellinen, kannattaa harkita sen parantamista, jotta saat kaiken irti tulevista kuitupalveluistasi.


Esimerkkejä maksullisista lisäpalveluista, joista voidaan sopia asentajan kanssa etukäteisselvityksen yhteydessä:

 • Kuitukaapelin sisäänotto muulla tavoin kuin normaaliasennuksen kohdalla on kuvattu, esim. asennusrasia asennetaan kellariin ja kuitupäätelaite olohuoneeseen.
 • Sisäverkkokaapeleiden veto, esim. datakaapeli tai antennikaapeli, jotta saadaan useampi UniFi wifi-tukiasema, tietokone tai tv kytkettyä verkkoon kaapelilla.
 • Suojakaapin asennus kuitupäätelaitteelle.
 • Sähköpistorasioiden asennus.


Näiden maksullisten lisäpalveluiden hinnat sovitaan asentajan kanssa ja laskutetaan erikseen.

Opas: Palveluiden käyttöönotto omakotitalossa

DZS 2425-kuitupäätelaite ja Ubiquiti Unifi Wi-Fi-tukiasema. 

Kuitukaista

Kun asentajamme on käynyt paikan päällä ja kuitupäätelaite asennettu, on Kuitukaista valmis käytettäväksi.

Voit ottaa laajakaistan käyttöön kytkemällä oman laitteesi kuitupäätelaitteeseen joko langattomasti tai kaapelilla. Asennukseen kuuluu oletuksena UniFi WLAN -tukiasema, johon laitteet kytketään langattomasti.

Laitteiden kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

Kytkemällä laitteesi verkkoon Ethernet-kaapelilla saat parhaiten käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista.

Mikäli talossa on Ethernet-kaapelointi (oletuksena uudemissa taloissa) suosittelemme kuitupäätelaitteen asentamista ns. talojakamoon. Talojakamosta on sitten helppo kytkeä verkko eteenpäin niihin talon seinäpistokkeisiin, johon haluat kytkeä laitteita kaapelilla.

Ethernet-kaapeleiden asennus ja muut sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän hintaan. Lue lisää sisäverkosta ja ota tarvittaessa yhteyttä paikalliseen sähköasentajaan. Lue myös tarjoamastamme etukäteisselvityksestä.

Laitteiden kytkeminen langattomasti (WLAN)

Kuituliittymä toimitetaan oletuksena UniFi WLAN -tukiasemalla, jolla voit kytkeä laitteesi langattomasti verkkoon.

Langattoman verkon nimi ja salasana kirjataan kuituasennuksen yhteydessä kuitupäätelaitteeseen.

Kytke laitteesi oikeaan langattomaan verkkoon ja kirjoita salasana (WPA-avain). Huomaa että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Salasana on kirjoitettava täsmälleen niin kuin kuitupäätelaitteeseen on merkitty.

UniFi -langattoman verkon nimi alkaa tavallisesti ”UniFi-”.

Salasanan voi tarvittaessa vaihtaa soittamalla asiakaspalveluumme, tai vaihtoehtoisesti seuraamalla valmistajan verkkosivuilla olevia ohjeita tukiasemien omasta paikallisesta hallinnasta.

Muista, että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti. Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat

 1. tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 802.11 g/n/ac
 2. langatonta signaalia häiritsevät esteet, vältä esim. UniFi:n sijoittamista kaappiin. Yritä sijoittaa tukiasema mahdollisimman ylös seinälle tai kattoon parempaa langatonta kuuluvuutta varten.
 3. UniFi:n ja laitteesi välinen etäisyys
 4. muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Asentaja auttaa kuidun kotiasennuksen yhteydessä sinua UniFi-tukiaseman käyttöönotossa. Hän kytkee sen alustavasti lähelle kuitupäätelaitetta, mistä sinun on helppo myöhemmin siirtää se parempaan paikkaan talossasi. Myös useamman UniFi-tukiaseman kytkentä on helppoa, mikäli tarvitset parempaa WLAN-verkon kattavuutta ja suorituskykyä.

Kaapeli-tv

Kuituliittymäsi mahdollistaa myös Kaapeli-tv-palvelumme, tämä on tilattavissa osana OmaKuitu-pakettejamme. Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi) tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.

Kun kuitupäätelaite sijoitetaan television tai digiboksin viereen, on palvelun kytkeminen erittäin yksinkertaista: antennijohto kytketään päätelaitteen RF-ulostulosta television tai digiboksin antenniliitäntään. Suosittelemme kuitenkin signaalin jakamista useampaan pistokkeeseen tai vastaanottimeen (ns. splitterin tai tabin avulla) koska signaali voi muutoin olla liian vahva vastaanottimellesi.

Mikäli taloudessasi on useampi televisio, on talossasi todennäköisesti sisäinen antenniverkko. Tällöin käyttöönotto tapahtuu yksinkertaisimmin kytkemällä antennijohto kuitupäätelaitteen RF-ulostulosta olemassa olevaan antennijakamoon (antennikaapeli kytketään pois). Saatat tarvita tähän auktorisoidun tv-asentajan apua, nämä kustannukset eivät sisälly kuituliittymän hintaan.

Kun vastaanotin on kytketty verkkoon saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Maksukanavia varten tarvitset tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD-lähetyksiä, tulee TV-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa. 

Laajakaistapuhelin

Kuituliittymäsi mahdollistaa myös laajakaistapuhelinpalvelun, tämä on erikseen tilattavissa. Laajakaistapuhelinpalvelu kytketään usein pari viikkoa myöhemmin kuin muut palvelut, jotta voimme varmistua kaiken toimivan oikein. Älä irtisano vanhaa puhelinliittymääsi, mikäli haluat pitää vanhan 019-numerosi. Teemme numeronsiirron, kun saat laajakaistapuhelimen käyttöösi.

Palvelu toimii perinteisellä puhelinlaitteella (äänitaajuuspuhelimella, ei impulssivalinta-/valintalevypuhelimella) tai langattomalla ns. DECT-puhelimella. Palveluun voidaan vakiona liittää yksi puhelinlaite numeroa kohti. Mikäli haluat käyttää lankapuhelintasi useammassa huoneessa, suosittelemme langattoman puhelimen hankkimista. Palvelu on tarkoitettu tavalliselle puhelinliikenteelle, se ei tue erikoislaitteiden kuten faksin, turvapuhelimen, murtohälyttimen ja vastaavien käyttöä.

Kun puhelin (tai langattoman laitteen tukiasema) sijoitetaan kuitupäätelaitteen viereen, on käyttöönotto hyvin helppoa: puhelinkaapeli (RJ-11 liittimellä) kytketään kuitupäätelaitteen puhelinporttiin (ks. kuvat) ja puhelimen verkkopistokkeeseen.

Laajakaistapuhelinpalvelun asetuksia hallinnoit Kirjaudu palveluihin -linkin takaa löytyvällä palvelunhallintasivulla.

Opas: Palveluiden käyttöönotto asuntoyhtiössä

Esimerkki: 

DG301


Esimerkki:

Kuitukaista

Saat tekstiviestin, kun liittymäsi on valmis käyttöön. Kytke viimeistään silloin modeemi sähkö ja puhelin/data-pistorasioihin, kaikki tarvitsemasi johdot löytyvät modeemilaatikosta. Voit kytkeä yhdeyden langattomasti tai kaapelilla. Langaton verkko on turvallisuuden vuoksi lukittu ja sen koodit löytyvät päätelaitteesta. Ohjeet alla.

1. Kytke päätelaite asunnon puhelinpistokkeeseen.

1.1 Vanhemmissa kiinteistöissä joissa on perinteinen puhelinkaapelointi, on yleensä 3-napaisia telerasioita sijoitettuina asunnon eri huoneisiin. Päätelaitteen voi tavallisesti kytkeä suoraan mihin tahansa näistä. Kytke RJ-11 kaapeli päätelaitteen harmaaseen DSL-porttiin sekä telerasiaan suodattimen kautta kuten kuvassa.

1.2 Uudemmissa kiinteistöissä, joissa on verkkokaapelointi, päätelaite kytketään liittämällä Ethernet-kaapeli telerasian ja päätelaitteen punaisen GbE1-portin väliin. Usein vastaanotettava signaali on eteisessä ns. ”asuntojakamossa” minne myös päätelaite usein sijoitetaan. Jos päätelaitetta ei sijoiteta tänne esim. tilan puutteen takia voi vastaanotettavan signaalin ohjata eteenpäin haluttuun huoneeseen liittämällä lyhyen Ethernet-kaapelin vastaanotettavan signaalin portin ja kyseisen huoneen portin väliin.

2. Kytke virtajohto päätelaitteeseen ja vapaaseen pistorasiaan.

3. Varmista että virtakytkin on sisään painettuna (ON -asennossa). Päätelaite käynnistyy ja ”Power” -lamppu syttyy.

Tietokoneen kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

4. Kytkemällä tietokoneen verkkoon Ethernet-kaapelilla saat varmasti käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista. Kun päätelaite sijoitetaan tietokoneen viereen, on niiden liittäminen hyvin helppoa: kytke Ethernet-kaapeli yhteen päätelaitteen Ethernet-porteista ja tietokoneen verkkokorttiin.

Tietokoneen kytkeminen langattomasti (WLAN)

5. Päätelaitteessa on vakiona WLAN-tukiasema (802.11 g/n/ac) joka mahdollistaa langattoman yhteyden esim. WLAN vastaanottimella varustettuun kannettavaan tietokoneeseen. Usein tietokone löytää useamman langattoman verkon jolloin käyttäjän on tiedettävä oman verkkonsa nimi (SSID) ja salasana (WPA avain). Nämä on merkitty päätelaitteen alapuolelle, huomaa, että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Se on kirjoitettava täsmälleen niin kuin päätelaitteeseen on merkitty.

SSID: Inteno_A1D3
WPA: 1A3b5c7D9e
Malli siitä miten SSID ja WPA voivat olla merkittynä, nimi/salasana koostuu punaisesta tekstistä.

WLAN-ominaisuuksia voi tarvittaessa muuttaa osoitteessa http://192.168.1.1.

 • Käyttäjätunnus: admin
 • Salasana: admin

Muista että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti. Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

 1. tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 802.11 g/n/ac
 2. langatonta signaalia häiritsevät esteet varsinkin päätelaitteen antennin lähettyvillä esim. jos päätelaite on sijoitettuna metallikaappiin
 3. päätelaitteen ja tietokoneen välinen etäisyys
 4. muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Kaapeli-tv

Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi), tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.
 
Useimmissa asuntoyhtiöissä antennikaapeli kytketään asunnon antennipistorasiasta television tai digiboksin antenniliitäntään. Kun vastaanotin on kytketty verkkoon, saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Saatat tarvita auktorisoidun tv-asentajan apua, mistä aihautuvat kustannukset maksat itse.
 
Maksukanavia varten tarvitset tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD-lähetyksiä, tulee tv-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa.

Laajakaistapuhelin

Puhelin kytketään päätelaitteen puhelinulostuloon. Älä irtisano vanhaa puhelinliittymääsi, mikäli haluat pitää vanhan 019-numerosi. Teemme numeronsiirron, kun olet tilannut laajakaistapuhelinpalvelun.

Laajakaistapuhelinpalvelu toimii perinteisellä puhelinlaitteella (äänitaajuuspuhelimella, ei impulssivalinta-/valintalevypuhelimella) tai langattomalla ns. DECT-puhelimella. Puhelin kytketään kuitupäätelaitteen puhelinulostuloon (TEL1=ensisijainen numero, TEL2=toissijainen numero). Palveluun voidaan vakiona liittää yksi puhelinlaite numeroa kohti. Mikäli haluat käyttää lankapuhelintasi useammassa huoneessa, suosittelemme langattoman puhelimen hankkimista. Palvelu on tarkoitettu tavalliselle puhelinliikenteelle, se ei tue erikoislaitteiden kuten faksin, turvapuhelimen, murtohälyttimen ja vastaavien käyttöä.

Kun puhelin (tai langattoman laitteen tukiasema) sijoitetaan kuitupäätelaitteen viereen, on käyttöönotto hyvin helppoa: puhelinkaapeli (RJ-11 liittimellä) kytketään kuitupäätelaitteen puhelinporttiin (ks. kuvat) ja puhelimen verkkopistokkeeseen.

Laajakaistapuhelinpalvelun asetuksia hallinnoit Kirjaudu palveluihin -linkin takaa löytyvällä palvelunhallintasivulla.

Käyttöoppaat

Genexis Pure ED504 käyttöopas (suomeksi)

Zyxel XMG3927 käyttöopas (suomeksi)

Inteno DG200AL-AC käyttöopas (suomeksi)

Nähdäksesi MPEG4- sekä HD-kanavat tarvitset HD-yhteensopivat laitteet sekä linkitetyn tv-kortin. Linkitys hoituu asiakaspalvelussamme, kun vain ilmoitat meille HD-kortinlukijasi tai -digiboksisi linkitysnumeron. Voit myös ostaa kortinlukijan meiltä. Edellytämmekin asiakkailtamme Cable Ready HD -hyväksyttyä päätelaitetta, muutoin emme voi taata kaikkien kanavien näkymistä jatkossa.

Tarkista, onko televisiosi tai digiboksisi Cable Ready HD -hyväksytty osoitteessa www.testatutlaitteet.fi. Jos vastaanottimesi on Cable Ready HD -merkitty, se on linkitettävä TV-korttiin, vaikka et katsoisikaan teräväpiirtokanavia.

Digitaalisten kanavanippujen taajuudet

Cable Ready HDTV

HDTV1


Katsoaksesi HD-kanavia Cable Ready HD -televisiolla, jossa on sisäänrakennettu digiboksi, tarvitset kortinlukijan (CI-moduuli) ja linkitetyn TV-kortin.

Kortinlukijan päällä on linkitysnumero, yksitoistanumeroinen numerosarja, joka alkaa numeroilla 005, 006 tai 007. Tätä numeroa käytetään kortinlukijan ja TV-kortin linkittämiseen. Ilmoita linkitysnumero asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjistämme, niin teemme linkityksen. Linkitys tehdään automaattisesti, mikäli ostat meiltä kortinlukijan. 

Cable Ready HD -digiboksi

HDTV2

Katsoaksesi teräväpiirtokanavia Cable Ready HD -digiboksilla tarvitset HD Ready, Full HD Ready tai Full HDTV -television ja linkitetyn TV-kortin.

Digiboksin alla on linkitysnumero, yksitoistanumeroinen numerosarja joka alkaa numeroilla 005, 006 tai 007. Tätä numeroa käytetään digiboksin ja TV-kortin linkittämiseen. Ilmoita linkitysnumero asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjistämme, niin teemme linkityksen.

Televisiossa on sisäänrakennettu HD-digiboksi, mutta se ei ole Cable Ready HD hyväksytty

HDTV3

Jos sisäänrakennetulla HD-digiboksilla varustettu televisiosi ei ole Cable Ready HD -hyväksytty, voit silti katsoa HD-lähetyksiä kytkemällä Cable Ready HD -digiboksin televisioosi HDMI-kaapelilla.

Digiboksin alla on linkitysnumero, yksitoistanumeroinen numerosarja joka alkaa numeroilla 005 tai 006. Tätä numeroa käytetään digiboksin ja TV-kortin linkittämiseen. Ilmoita linkitysnumero asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjistämme, niin teemme linkityksen.

Nähdäksesi maksukanaviamme tulee sinulla olla kaapeli-tv-liittymä ja TV-korttimme. TV-kortti mahdollistaa kaikkien maksukanavien tilaamisen ja katsomisen helposti samalla kortilla.

Edellytämme asiakkailtamme HD-laitteita (televisio ja kortinlukija/digiboksi), niitä tarvitaan yhä useamman kanavan katseluun. HD-laitteet merkitään Cable Ready HD-merkillä. Voit myös tarkistaa laitteesi osoitteessa www.testatutlaitteet.fi. Muutoin emme voi taaka kaikkien kanavien näkymistä nyt tai jatkossa.

Aktivoi maksukanavat

Seuraa alla olevia ohjeita tai lataa ne PDF-muodossa aktivoidaksesi maksukanavasi.

 1. Mikäli sinulla on HD-laite (kortinlukija ja/tai digiboksi), se on linkitettävä yhteen TV-kortin kanssa, vaikka et katsoisikaan HD-kanavia. Digiboksin alta tai kortinlukijan päältä löytyy 005, 006 tai 007 –alkuinen linkityskoodi. Ilmoita linkityskoodi asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjällemme.

 2. Laita TV-kortti digiboksiin tai television kortinlukijaan. Asennus digiboksiin vaihtelee mallista riippuen, katso digiboksin ohjeista miten kortti asetetaan.  TV-kortti asetetaan kortinlukijaan siru edellä ja kuvapuolta päin. Kortinlukija asetetaan televisioon niin, että kortinlukijan kuvapuoli logoineen osoittaa taakse seinää päin ja linkityskoodillinen tekstipuoli osoittaa eteenpäin television kuvaruutua kohden.

 3. Suorita kanavahaku. Avaa jokin TV-kortin vaativa kanavapaikka, eli jokin maksukanavistasi.

 4. Huomioi, että voi kestää useita tunteja ennen kuin kanavat näkyvät. Jätä vastaanotin (digiboksi/televisio) päälle, kunnes laite on rekisteröinyt kanavat ja ne alkavat näkyä.


Mikäli kanavat eivät näy:

 1. Palauta vastaanottimesi tehdasasetukset ja hae kanavat uudelleen. Huomio, että tämän voi joutua tekemään useamman kerran ennen kuin kanavat näkyvät.

 2. Jätä vastaanotin (digiboksi/televisio) päälle yön yli. Huom! Älä tässä vaiheessa vaihda kanavapaikkaa.

 3. Mikäli kanavat eivät vielä näy, ole yhteydessä Karjaan Puhelimen asiakaspalveluun tai jälleenmyyjiimme.


Huomioi, että kanavat saattavat kanavat hävitä kortilta, mikäli vastaanottimesi on pidemmän aikaa pois päältä (esim. loman ajan), silloin valtuutuksien rekisteröinti tulee suorittaa uudelleen.

   

Esimerkki CI+-moduuli, eli HD-kortinlukija    Esimerkki CA-moduuli, eli kortinlukija

V sport, series & film -kanavapakettitilaajillemme Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelu


Kun tilaat meiltä V sport, series & film -kanavapaketin, saat käyttöoikeuden vastaavaan Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalveluun. Elisa Viihde Viaplayn sisältö riippuu valitusta V sport, series & film -paketista:

 • V series & film: Elisa Viihde Viaplayn elokuvat ja sarjat
 • V premium: Elisa Viihde Viaplay Total
 • V sport: Elisa Viihde Viaplayn urheilutarjonta
 • V sport golf: Elisa Viihde Viaplayn golftarjonta


Tämänhetkiset ja uudet asiakkaat voi tilata palvelun Elisa Viihde Viaplay hintaan 12,99 €/kk (sis. elokuvat ja sarjat) tai Elisa Viihde Viaplay Total hintaan 34,99 €/kk minkä tahansa muun palvelun yhteydessä. Ole yhteydessä asiakaspalveluun, mikäli haluat tilata suoratoistopalvelun.

Katso missä ja milloin haluat, myös offline-tilassa

Elisa Viihde Viaplayta voi katsoa tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella, pelikonsolilla, Chromecastilla, Apple TV:llä tai Smart TV:llä. Valitset itse missä ja milloin haluat katsoa. Voit myös aloittaa ohjelman katsomisen vaikka tietokoneella, pysäyttää kesken ja jatkaa samasta kohtaa tabletilla. Toimii kaikilla Elisa Viihde Viaplay -alustoilla. 

Elisa Viihde Viaplay-sovelluksen avulla voit ladata sisältöä älypuhelimelle tai tabletille ja katsoa ilman nettiyhteyttä vaikkapa lennolla, automatkalla tai mökillä.

Käyttöönotto: 

 1. Aloita menemällä osoitteeseen signup.viaplay.fi ja seuraa sivulla annettuja ohjeita.

 2. Tarvittaessa saat lisäapua koostamistamme käyttöohjeista

 3. Rekisteröintiä varten tarvitset kaapeli-tv-palveluiden omahallintatunnuksen. Mikäli sinulla ei vielä ole tunnusta tai sinulla on muuta kysyttävää, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

C More -kanavapakettiasiakkaillemme C Moren suoratoistopalvelu

 

C More brand logo red


Kun tilaat meiltä C More -kanavapaketin määräaikaisella kampanjalla, saat käyttöoikeuden vastaavaan C More -suoratoistopalveluun.

C Moren katsominen

 • Palvelun katsominen onnistuu iOS- ja Android-mobiililaitteilla, Windows- ja Mac-tietokoneella sekä eräillä älytelevisioilla.
 • C Moren saa näkymään ilman television omaa sovellusta käyttämällä esim. Chromecastia tai Applen Airplaytä.
 • Voit käyttää C More -tunnustasi maksimissaan kahdessa laitteessa samanaikaisesti. Näiden lisäksi voit katsoa myös kaapeliverkon C More -kanavapakettia samanaikaisesti.

Käyttöönotto:

 1. Aloita menemällä osoitteeseen www.cmore.fi/koodi ja seuraa annettuja ohjeita.

 2. Lisäapua saat koostamistamme käyttöohjeista.

 3. Tarvitset käyttöönotossa meiltä saamasi aktivointitunnuksen, jonka löydät tilausvahvistukseltasi. Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli et löydä tunnustasi.


KANAVAPAKETTITARJOUKSET  

Kuitukaistaan kuuluu 5 kpl 1000 Mt:n sähköpostilaatikkoa. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, mikäli et löydä tai ole vielä saanut sisäänkirjautumistunnuksia. Tunnukset ovat samat, joita käytetään kirjauduttaessa Omahallinta-sivulle

Huomioithan, että sähköpostiaatikot on tarkoitettu aktiiviseen käyttöön. Mikäli et puoleen vuoteen kirjaudu sisään sähköpostiisi, poistetaan sähköpostilaatikkosi automaattisesti. Sähköpostilaatikolla tarkoitetaan sekä sähköpostiosoitetta että vastaanottettuja ja lähetettyjä sähköpostiviestejä. Sähköpostiviestit, joita ei ole varmuuskopioitu tai ladattu POP3-protokollan mukaisesti tietokoneelle, katoavat sähköpostilaatikon poiston yhteydessä.

Sähköpostilaatikon luonti

Asiakaspalvelusta saamillasi tunnuksilla voit Kirjaudu palveluihin -sivun kautta kirjautua hallintatilille, jossa voit luoda ja poistaa sähköpostilaatikoita (sähköpostiosoitteita). Huomaa, että poistaessasi osoitteen, häviävät myös postilaatikossa mahdollisesti olevat sähköpostiviestit.

Jokaiselle postilaatikolle määritellään oma käyttäjätunnus ja salasana. Osoitteiden päätteet eli verkkotunnukset voi valita seuraavista vaihtoehdoista:

@ sboksi.fi
@ minmail.fi
@ livenet.fi
@ message.fi
@ 2me.fi
@ myhome.fi
@ mybusiness.fi
@ brev.fi
@ pikaposti.fi

Kun olet luonut sähköpostilaatikon ja -osoitteen, voit kirjautua sisään joko verkkoselaimella (webmail) tai sähköpostiohjelmalla.

Lähtevien sähköpostiviestien määrä on rajoitettu käyttäjäkohtaisesti 200 viestiin tunnissa. Mikäli raja ylitetään, sähköpostiviestien lähetys estyy hetkellisesti.

Sekä lähetettävien että vastaanotettavien viestien maksimikoko on 50Mt per yksittäinen viesti. Webmailista lähetettäessä on sähköpostiliitteiden enimmäiskoko 50Mt.

Webmail

Webmailin avulla voit lukea sähköpostisi minkä tahansa internetiin kytketyn päätelaitteen selaimella, eikä laitteelle tarvitse asentaa mitään. Voit lähettää 100 sähköpostiviestiä tunnissa.

Palvelun löydät Kirjaudu palveluihin -sivulta. Kirjaudu sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka on luotu sähköpostiosoitteesi avaamisen yhteydessä, ei hallintatilin tunnuksilla.

Sähköpostiohjelmat

Voit luoda tilin uudelle sähköpostiosoitteellesi esimerkiksi Mozilla Thunderbirdiin tai vastaavaan ohjelmaan syöttämällä oikeat asetukset.

Ohjeet Mozilla Thunderbird-sähköpostisovellukselle

Ohjeet Windows 10-sähköpostisovellukselle

Sähköpostin lähetys

Lähtevän sähköpostin palvelin on smtp.ktnet.fi.

Käytä porttia 465 SSL suojauksella tai porttia 587 TLS suojauksella. Molemmat portit edellyttävät, että autentikointi/tunnistutuminen on aktivoitu.

Lähtevistä sähköpostiviesteistä tarkistetaan lähettäjäksi merkityn osoitteen oikeellisuus. Mikäli lähettäjäosoitetta ei tunnisteta, viestiä ei oteta välitettäväksi.

Sähköpostin lukeminen

Saapuvan postin palvelin on mail.ktnet.fi ja käytettävä portti riippuu käyttämästäsi yhteyskäytännöstä.

Käytä porttia 993 IMAP4 yhteyttä varten, ja porttia 995 POP3 yhteyttä varten. Portit edellyttävät SSL suojausta ja autentikointia/tunnistautumista.

POP3- ja IMAP4-yhteyskäytäntöjen oleellisin ero on kansioiden lukumäärässä ja postin säilyttämisessä palvelimella. Tavalliseen käyttöön suosittelemme IMAP4-käytäntöä.

POP3:a käytettäessä voi käyttää vain yhtä kansiota ja postit yleensä poistetaan palvelimelta ladattaessa niitä. Postilaatikon käyttö useammalta kuin yhdeltä koneelta on tällöin vaikeampaa.

IMAP4-käytännössä voidaan käyttää useita kansioita, joista posti saapuu INBOX-nimiseen kansioon. Postit säilytetään aina palvelimella, jolloin niitä voi lukea usealta koneelta ja webmaililla vuorotellen ja kaikkialta näkyvillä on samat viestit. Jotkin asiakasohjelmat voivat säilyttää viesteistä myös paikallisen kopion.

Saapuvaa postia suodatetaan tarkalla heurestisella roskapostin suodatuksella. Roskapostiksi luokitellut viestit ohjataan sähköpostipalvelussa kunkin asiakkaan omaan Spam-kansioon. Spam-kansion viestejä säilytetään 60 päivää, jonka jälkeen viesti tuhotaan automaattisesti. Spam-kansio on käytettävissä Webmailin sekä IMAP-asiakasohjelmien avulla. Mikäli asiakas käyttää POP3-menetelmäistä postiohjelmaa, hän pääsee käsiksi Spam-kansioon Webmailin kautta.

Omakotitalot

Asuntoyhtiöt

 • Inteno EG300-AC
 • Inteno EG400-AC
 • Zhone 2427
 • Zhone 2425
 • Zhone 2727

VDSL2 (kupari sisäverkko)

 • Inteno DG301AL-AC
 • Inteno DG200AL-AC
 • Inteno VG50
 • Zyxel XMG3927-B50A
 • Genexis Pure ED504


Kuitu (kuitu sisäverkko)

 • Inteno EG300-AC
 • Inteno EG400-AC
 • Zhone 2427
 • Zhone 2428
 • Zhone 2727


Ethernet (Ethernet sisäverkko)

 • Inteno EG300-AC
 • Inteno DG301AL-AC
 • Inteno EG400-AC
 • Inteno DG200AL-AC
 • Inteno VG50
 • Zyxel XMG3927-B50A
 • Genexis Pure ED504

G.fast

 • Zyxel XMG3927-B50A
 • Genexis Pure ED504

Käyttöohjeet

Omakotitalot

Asuntoyhtiöt

zNID 24xx Configuration Guide (eng)

zNID 27xx Quick Install Guide (eng)

 

 

 

 

 

Genexis Pure ED504 käyttöopas (suomeksi) 

Inteno DG200AL-AC käyttöopas (suomeksi)

Inteno Manual DG200 (eng)

zNID 24xx Configuration Guide (eng)

zNID 27xx Quick Install Guide (eng)

Zyxel XMG3927 käyttöopas (suomeksi)

Zyxel XMG3927-B50A (eng)

Viimeisimmät ohjelmistot

Alla olevassa taulukossa päätelaitteiden viimeisin ohjelmistoversio. Zhone-päätelaitteiden ohjelmistopäivitykset hoidamme automaattisesti. Mikäli epäilet päätelaitteessasi olevan vanha ohjelmisto, ota meihin yhteyttä, niin tarkistamme asian ja päivitämme tarvittaessa.

Kuitupäätelaite/modeemiViimeisin ohjelmistoversio
Inteno DG200-AL-AC DG200AL-A-KPOY-4.3.6.110-R-210722_1423 
Inteno DG301-AL-AC DG301AL-WU7U_KPOY3.16.9-190925_1301 
Inteno EG300-AC EG300-X-KPOY-4.3.6.110-R-210722_1326 
Inteno EG400-AC EG400-X-KPOY-4.3.6.110-R-210722_1345 
Inteno VG50 VG50-WU7U_KPOY3.16.9-190925_1309 
Zhone 2425 ja 2428 ZNID-24xxA1-401274-SIP
Zhone 2427 ZNID-24xxA-301344-SIP 
Zhone 2727

ZNID-27xxA1-401275-SIP

Zyxel XMG3927-B50A 5.13(ABMT.0)C0 

Genexis Pure ED504

PURE-ED504-GNX-4.3.6.101-R.y3

Tietokoneen asetukset

Käytä aina ensisijaisesti DHCP:tä IP-osoitteen saamiseksi. Jos staattisia DNS-palvelintietoja on pakko käyttää, palvelimina toimivat 91.150.44.250 ja 91.150.45.250. Kuitukaista-palvelu siältää max 5 kpl virallista DHCP IP-osoitetta.

Filtteröinti

Laajakaistayhteyksille smtp-portti on suljettu ulosmenevälle liikenteelle, poikkeuksena Karjaan Puhelimen omat sähköpostipalvelimet.
Sisääntulevalle liikenteelle tcp- ja udp-portit 1900, 5060-5061 sekä tcp-portti 23, 7547 ovat suljettuja.

VDSL2-modeemin asetukset

RFC 1483 Bridged LLC
VPI =0, VCI=100

Zhone-päätelaitteen NAT- tai bridge-tila

Zhone-päätelaitteen voi asettaa kokonaan NAT- tai bridge-tilaan. Päätelaitteet toimitetaan yleensä NAT-tilassa, mutta voidaan tarvittaessa säätää bridge-tilaan, jolloin kaikki portit muuttuvat sillattuun tilaan. Mikäli sinulla on tarve saada julkiset IP-osoitteet jaettua eri laitteisiin sisäverkossasi, esimerkiksi jos haluat käyttää omaa reititintä tai palomuuria julkisten IP-osoitteiden käsittelyyn, pyydämme sinua olemaan meihin yhteydessä, niin muutamme päätelaitteesi asetukset sillattuun tilaan.

 MG 4938 web

Lisää nopeutta myös langattomasti? Kattaako kuitupäätelaitteen Wi-Fi koko talosi?

Ubiquiti mindre sRGB

Tarjoamme nyt erityisen hyvin isompiin omakoteihin sekä yrityksille soveltuvaa laajennettavaa WLAN-ratkaisua kaikille kuituasiakkaillemme. Ubiquiti UniFi Wi-Fi -ratkaisulla yhteys langattomaan verkkoon ei katkea vaikka yhteydessä oleva laite siirtyykin yhden tukiaseman kattavuusalueelta toisen alueelle. Lisäksi järjestelmä on etähallinnoitavissa, mikä tarjoaa hyvät mahdollisuudet etätukeen.

Ratkaisu vaatii meiltä tilatun aktiivisen kuitu- tai yritysliittymän sekä Ethernet-kaapelin kuitupäätelaitteelta tukiasemille. Tarvittavan sähkön Ethernet-verkon kautta, joten muita johtoja ei tukiasemalle tarvita. Tämän vaativaakin sisustuksellista silmää tyydyttävän tukiaseman sijoitat siis helposti vaikka suoraan kattoon tai seinälle.

 • Ubiquiti UniFi AP AC Lite, norm. 129 €/kpl 
 • Ubiquiti UniFi AP AC Pro, norm. 220 €/kpl

Katso myös voimassaolevat tarjoukset. Hinta sisältää asetusten konfiguroinnin, joten sinun ei itse tarvitse murehtia niistä tai kutsua asiantuntijaa kotiisi.

LUE LISÄÄ UBIQUITI UNIFI:STA

Langaton eli WLAN-verkko on kätevä tapa käyttää Kuitukaistaasi. Sen avulla pääset nettiin kännykällä, tabletilla tai tietokoneella ilman verkkojohtoa ja voit surffata koko langattoman kotiverkkosi kantavuusalueella. Huomioithan kuitenkin, että WLAN-verkko ei ole osa toimittamaame laajakaistayhteyttä vaan omaa sisäverkkoasi.

Laitteen yhdistäminen langattomaan verkkoon

Toimittamassamme kuitupäätelaitteessa (modeemissa) on vakiona WLAN-tukiasema, joka mahdollistaa langattoman yhteyden WLAN- vastaanottimella varustettuihin laitteisiin. Usein tietokone tai muu laite löytää useamman langattoman verkon, jolloin käyttäjän on tiedettävä oman salatun verkkonsa nimi (SSID) ja salasana (WPA-avain). Nämä on merkitty kuitupäätelaitteeseen.

Huomaa, että Inteno EG300 -modeemissa on kaksi eri taajuuksilla lähetettävää langatonta signaalia. Mikäli modeemissa lukee verkon nimenä esim. ”Inteno-D67A”, voit liittyä SSID:llä Inteno-D67A-2.4G (2,4 GHz) tai Inteno-D67A-5G (5 GHz). Molempiin kirjaudut samalla salasanalla. 5GHz-taajudella saavutat suuremman nopeuden, kun taas 2,4 GHz-taajuudella on parempi kattavuus. Uudella WLAN-vastaanottimella varustetut laitteet löytävät 5 GHz-signaalin, vanhemmat vain 2,4 GHz-signaalin.

Kytke laitteesi oikeaan langattomaan verkkoon valitsemalla se ja klikkaamalla ”yhdistä”.

Tämän jälkeen laitteesi pyytää verkon salasanaa (WPA-avain). Kun oikea salasana on syötetty, yhdistyy laitteesi modeemisi langattomaan verkkoon. Huomaa, että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia, jotka tulee kirjoittaa täsmälleen oikein.

Muistathan, että modeemin ja laitteen välinen salasanalla suojattu yhteys ei suojaa internetistä tulevia uhkia kuten verkkohyökkäyksiä, viruksia tai tietomurtoja vastaan. F-Securen palkittu tetoturvapalvelu on helppo ja vaivaton tapa huolehtia laitteiden tietoturvasta.

Langattoman verkon nopeus

Langattomasti ei toistaiseksi pysty saavuttamaan huippunopeuksia. Jos haluat käyttää Kuitukaistaasi maksiminopeudella ja pienimmillä mahdollisella vasteajalla, tulee sinun kytkeä tietokoneesi suoraan modeemiin RJ45-verkkojohdolla.

Langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee ja se on riippuvainen monesta eri tekijästä. Nopeuteen vaikuttavat mm. modeemin ja käyttämäsi laitteen tekniikka ja etäisyys sekä ympäristö. Modeemeissa, tukiasemissa, vahvistimissa ja reitittimissä ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. WLAN-verkon nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttavat myös lähistöllä olevien langattomien verkkojen määrä ja käytössä olevat lähetyskanavat.

Oheisessa taulukossa on esitetty toimittamiemme kuitupäätelaitteiden WLAN-standardien teoreettinen maksiminopeus sekä tyypillinen nopeus normaalikäytössä.

Kuitupäätelaite/modeemiTeknologiaWLAN-standardiWLAN maksiminopeusWLAN tyypilliinen nopeus
Inteno FG500 FTTH fiber AE 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s
Inteno EG300 FTTB/FTTH fiber AE 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60–200 Mbit/s
Inteno EG400-AC FTTB/FTTH fiber AE 802.11 g/n/a/ac -> 550/550 Mbit/s 100–300 Mbit/s
Zhone 2427 FTTH fiber GPON 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s
Zhone 2727 FTTB/FTTH fiber GPON 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60–200 Mbit/s
Inteno VG50 FTTB VDSL2/Ethernet 801.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s
Inteno DG301-AL-AC FTTB VDSL2/Ethernet 802.11 g/n/a/ac -> 250/250 Mbit/s 60–150 Mbit/s
Inteno DG200-AL-AC FTTB VDSL2/Ethernet 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60–200 Mbit/s
Inteno EG500 FTTB fiber AE 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s

Ubiquiti UniFi AP-AC-LITE
Wi-Fi-tukiasema

  802.11 g/n/a/ac -> 390/350 Mbit/s 60–200 Mbit/s

Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO
Wi-Fi-tukiasema

  802.11 g/n/a/ac -> 550/550 Mbit/s 100-300 Mbit/s

Zyxel XMG3927-B50A

FTTB VDSL2/Ethernet/G.fast 802.11 g/n/ac -> 550/550 Mbit/s

100-300 Mbit/s

Genexis Pure ED504

  802.11 b/g/n (2.4 GHz)
802.11 a/n/ac (5 GHz)
-> 550/550 Mbit/s

60-200 Mbit/s

 

Modeemin tai tukiaseman sijoittelu

Jotta langattoman verkkosi kantavuus ja nopeus olisivat mahdollisimman hyvät, valitse modeemisi tai tukiasemasi paikka oikein.

modem

Ota paikkaa valitessasi huomioon mm. seuraavat asiat:

• Jokainen este heikentää signaalin kantavuutta. Se kulkeutuu ovien, ikkunoiden ja kevyempien seinärakenteiden läpi, mutta ne vaimentavat signaalia.

• Myös jotkin kodin elektroniikkalaitteet kuten tietokoneet, mokkulat, mikroaaltouunit, viihde-elektroniikka ja energiansäästölamput voivat aiheuttaa häiriöitä.

• Metalli, betoni, tiili, kivi ja hirsi estävät signaalin kulun usein kokonaan.

• Tukiasema kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle ja mielellään korkealle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon.

 

Hankalissa tapauksissa ratkaisu löytyy yleensä käyttämällä lisäantenneja tai -tukiasemia. Esimerkiksi meiltä voit hankkia helposti asennettavia, hyvännäköisiä Ubiquiti UniFi -tukiasemia, jotka liitetään talon sisäverkkoon kuvan mukaisesti.

 

Näin saat Ubin käyttöösi:

 1. Yhdistä Ubi datakaapelilla PoE-adapteriin: adapterin POE-portti ←→ Ubin verkkoportti
 2. Yhdistä PoE-adapteri datakaapelilla kuitupäätelaitteeseen: adapterin LAN-portti ←→ vapaa verkkoportti kuitupäätelaitteessa/modeemissa
 3. Kytke PoE-adapteri sähköverkkoon, eli virtajohto adapteriin ja pistorasiaan.
 4. Nyt Ubisi on käyttövalmis!

 Käyttöönotto-ohjeet

Jos haluat käyttää Kuitukaistaasi maksiminopeudella ja pienimmillä mahdollisella vasteajalla, tulee sinun kytkeä tietokoneesi suoraan modeemiin RJ45-verkkojohdolla.

WLAN-yhteys on hyvin altis käyttöympäristön häiriöille ja syy huonoon toimivuuteen on yleensä modeemin ja tietokoneen välinen liian heikko signaali. WLAN-signaalin voimakkuuteen vaikuttaa eniten modeemin ja tietokoneen välinen etäisyys ja käytetty WLAN-kanava. Ihan ensimmäiseksi kannattaa testata toimivuutta lähempänä modeemia.

Jos langaton yhteytesi pätkii tai on hidas modeemin tai tukiaseman hyvästä sijoittelusta huolimatta, yritä korjata yhteyttä seuraavasti.

Käynnistä modeemi uudelleen

Ensimmäiseksi kannattaa modeemi ja mahdolliset tukiasemat käynnistää uudelleen. Mikäli modeemi on ollut yhtäjaksoisesti päällä hyvin pitkään, saattaa se ”jumittaa”. Yleensä tämä johtuu modeemin muistin loppumisesta.

Käynnistä modeemi uudelleen ottamalla laitteesta virtajohto irti n. 10 sekunnin ajaksi ja kytkemällä johto sen jälkeen takaisin. Varmista, että modeemi on sammuksissa tarpeeksi pitkään, jotta jännite ehtii varmasti poistumaan laitteesta.

Vaihda taajuutta

Uusimmat modeemimme tukevat sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuuksia. 2,4Ghz on yleisin asetus ja taajuus on usein esim. kerrostaloissa hyvinkin runsaassa käytössä. Tämä voi aiheuttaa häiriöitä, nopeuden laskua tai muuta yhteyden heikkenemistä. Parhaimmillaan 5Ghz taajuuden käyttö nopeuttaa langatonta yhdeyttä huomattavasti, mutta toisaalta verkon kantavuus heikkenee, koska 5Ghz ei läpäise materiaaleja yhtä hyvin kuin 2,4Ghz.

Jos laitteesi, kuten uusimmat kannettavat tietokoneet, puhelimet ja tabletit tukevat 5Ghz-taajuutta, kannattaa se ottaa käyttöön. Mikäli laitteesi ei tue 5Ghz-taajuutta, kannattaisi harkita laitteen uusimista.

Vaihda WLAN-kanavaa

Kodin muut elektroniikkalaitteet ja kerrostaloissa naapureiden modeemit tai reitittimet saattavat aiheuttaa hidastumista ja pätkimistä WLAN-signaalille. Tällöin voit hakea parempaa WLAN-kanavaa manuaalisesti.

Toimittamissamme kuitupäätelaitteissa WLAN-kanava on oletuksena automaattivalinnalla, eli modeemi vaihtaa kanavaa koko ajan ruuhkattomimmalle taajuudelle. Kanavan ruuhkaisuutta aiheuttavat mm. naapurissa olevat muut WLAN-modeemit tai -reitittimet.

Kaikki WLAN-verkkoa käyttävät laitteet (tietokoneet, tabletit, puhelimet) eivät välttämättä osaa käsitellä automaattista kanavavalintaa oikein, joten kokeile ensin WLAN-kanavan kiinnittämistä jollekin tietylle kanavalle. Käytä esimerkiksi kanavaa 11, joka on häiriösietoisin johtuen korkeammasta taajuudesta. Jos kanava 11 ei poista yhteyden pätkimistä, kokeile seuraavaksi kanavaa 10, sen jälkeen kanavaa 9 jne., itselläsi parhaiten toimivan kanavan löytämiseksi.

Päivitä tietokoneen WLAN-ajurit

Ongelmia langattomaan yhteyteen voivat aiheuttaa myös tietokoneen WLAN-sovittimen käytössä olevat liian vanhat ajurit. WLAN-sovitin ei tällöin välttämättä osaa keskustella modeemin kanssa oikein. Tarkista WLAN-sovittimesi ajurit Windowsin laitehallinnasta ja varmista sen jälkeen laitevalmistajan sivuilta, että käytössäsi on varmasti uusimmat WLAN-sovittimellesi tarjolla olevat ajurit. Jos ei ole, lataa uudet ajurit laitevalmistajan sivuilta ja asenna ne käyttöösi.

 
Jollet löydä vastauksia kysymyksiisi sivustoltamme tai tästä, vastaa asiakasneuvojamme niihin mielellään!

Mikä on kuitu ja miksi valitsisin sen?

Mitä on kuitu/valokuitu?

Kuitu, eli valokuitu tai valokaapeli, tarkoittaa kaapelityyppiä, jossa tiedonsiirtoon käytetään valoa sähköisten impulssien sijaan. Valokuitu ei kärsi sähköisistä häiriöistä. Kuidun tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, tänä päivänä siirtokapasiteettia rajoittaa vain tekniikka, joka kaapelin päihin on kytketään.

Kuituoptiikka on optinen järjestelmä, jossa valoa johdetaan niin kutsuttujen optisten kuitujen läpi. Niiden ydin on erittäin puhdasta lasia tai muovia, läpimitta muutamasta millimetristä hiustakin ohuempaan säikeeseen. Näitä lasi- tai muoviytimiä ympäröi kuori sekä yleensä myös mekaanista suojaa antava pinnoite.

Kuituoptinen tiedonsiirtojärjestelmä koostuu lähettimestä ja vastaanottimesta. Lähetin lähettää valoa laserin tai valodiodien avulla. Vastaanotin ”kääntää” valosignaalit sähköisiksi impulsseiksi, jotka lähetetään tietokoneelle, televisioon tai puhelimeen. Vastaanotin tunnistaa valon valokennojen tai -diodien avulla. Tavallisimmin käytetyt valoaallonpituudet ovat 1550 nanometriä, eli infrapunavaloa. Valo soveltuu hyvin tiedonsiirtoon, koska sen kulku on nopeaa ja laatu tasainen.

Miksi tilaisin kuituliittymän?

Kuitu mahdollistaa supernopeat yhteydet ympäröivään maailmaan ja erittäin sujuvan etätyön tekemisen. Tulevaisuuden kodissa kuituliittymä on yhtä tärkeä kuin vesi- ja sähköliittymät nyt. Liittymän kautta voit käyttää nettiä, kaapelitelevisiota ja muita kokoajan kehittyviä palveluita. Lankapuheluiden vähitellen päättyessa puretaan myös kuparikaapelit, joita vielä nyt käytetään ADSL-laajakaistalla surffaamiseen. Kuitu korvaa nämä vanhat palvelut ja on siten edellytys kodin kiinteälle nettiliittymälle. Kuituliittymä on varma investointi tulevaisuuden yhteystarpeisiin kodeissa.

Voiko 4G, 5G tai muut langattomat laajakaistat korvata kuituliittymän?

Ei, mobiililiittymät eivät voi korvata kuituliittymiä, mutta voivat toki täydentää sitä ja antaa sille liikkuvuutta. Valokuitu on ainoa tunnettu tekniikka, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin.

Miksi mobiiliratkaisut eivät riitä?

Mitä useampi käyttää langatonta nettiä, sitä vähemmän kapasiteettia siitä riittää kullekin käyttäjälle. Mobiiliratkaisuissa jaat aina kapasiteetin muiden käyttäjien kanssa. Ne on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön. Mikäli kaikki myös kotona käyttäisivät mobiilinettiä, ei kapasiteetti riitä nopeita yhteyksiä vaativiin palveluihin.

Kustannukset

Paljonko maksaa kuituliittymä omakotitaloon?

Liittymähintamme vaihtelevat alueittain, tällä hetkellä hinnat ovat 1050–3000 €. Liittymismaksun lisäksi tarvitset Karjaan Puhelimen osakkeen, joita välitämme tarvittaessa 200 € hintaan. Myös vanha puhelinliittymäosake käy. Voit tarkistaa saatavuuden ja hinnan osoitteeseesi tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Miksi liittymillä on eri hinta eri alueilla?

Liittymän hintaan vaikuttavat monet tekijät, eniten kaivuukustannukset. Haja-asutusalueella verkonrakennus on kalliimpaa pidempien välimatkojen ja harvempien kiinteistöjen takia.

Saanko kotitalousvähennystä, kun tilaan kuituliittymän omakotitalooni?

Liittymän hinnasta 650 € oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Summa on eritelty laskulla, jotta voit helposti hakea vähennystä verotuksessa.

Pitääkö koko liittymismaksu maksaa kerralla?

Ei. Tarjoamme osamaksuvaihtoehtoja aina viiden vuoden maksuaikaan saakka.

Koska lasku liittymästä tulee?

Laskutamme kuituliittymän vasta kytkemisen jälkeen.

Nouseeko kiinteistöni arvo, kun se on liitetty kuituverkkoon?

Monet arvostavat kuituliittymää ja sen suomia mahdollisuuksia mm. etätyöhön. Kuituliittymä on investointi, joka kannattaa ehdottomasti mainita erikseen taloa myydessäsi.

Osake

Tarvitsenko Karjaan Puhelimen osakkeen voidakseni hankkia kuituliittymän?

Kyllä, kaikki omakotitaloissa asuvat kuituasiakkaamme ovat myös osakkeenomistajiamme. Kuituliittymämme ovat osakeliittymiä. Haluamme näin varmistaa yhtiön paikallisen omistuksen.

Mikäli asut asuntoyhtiössä, et tarvitse osakettamme tilataksesi kuitupalveluita. Asuntoyhtiöissä yhtiö omistaa liittymän ja osakkeen.

Kuitu on jo kytketty, mutta en ole saanut osakettani. Miksi?

Saat osakkeesi, kun koko liittymismaksu on maksettu. Mikäli maksat liittymismaksun osissa, toimii osake vakuutena koko osamaksuajan. Kun osake on valmis noudettavaksi, otamme sinuun yhteyttä, yleensä tekstiviestillä.

Mitä osake maksaa?

Tällä hetkellä välitämme/myymme osakkeita 200 € hintaan.

Kuinka myyn osakkeeni?

Mikäli haluat myydä osakkeesi Karjaan Puhelimelle, ota mukaan osakekirja, henkilöllisyystodistuksesi ja tilinumerosi ja tule käymään asiakaspalvelupisteessämme.

Milloin tarvitaan valtakirja?

Tarvitaan valtakirja

 • jos et itse voi noutaa osakekirjaa, voit valtuuttaa toisen henkilön vastaanottamaan sen.
 • jos osake on yhteisomistuksessa eivätkä molemmat (tai kaikki) tule vastaanottamaan osakekirjaa. Valtakirja tarvitaan myös puolisolta.
 • jos osake on jakamattoman kuolinpesän, jäsenet voivat valtuuttaa yhden pesän osakkaista. Perukirja tarvitaan myös.
 • yrityksen tai yhteisön edustajana tarvitset kaupparekisteriotteen, pöytäkirjanotteen ja/tai valtakirjan.


Jos osakekirja ei ole omalla nimelläsi, tarvitaan

 • asiakirja, jolla todistat omistuksen, esim. kauppakirja, lahjakirja, testamentti, perukirja ja jakokirja, ositussopimus.
 • jakamattoman pesän osakkaat voivat tehdä sopimuksen osakkeen siirtämisestä yhden pesän osakkaan nimiin. Perukirja myös mukaan.

Jos asut muualla eikä sinulla ole mahdollista tulla käymään, voit lähettää osakekirjan ja muut mahdolliset asiakirjat kirjattuna kirjeenä osoitteella: Karjaan Puhelin Oy, Laaksokatu 7, 10300 Karjaa. Postitse asioiminen tapahtuu lähettäjän vastuulla.

Mitä teen, jos osakekirjani on hukassa?

Olethan yhteydessä meihin puhelimitse 019 278 480 tai sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Asennus ja tekniikka

Kuinka kauan kestää, että saan kuitupalvelut käyttööni?

Kuituliittymän toimitusaika omakotitaloon riippuu tilausajankohdasta ja alueen rakennusaikataulusta. Kerromme sinulle tilatessasi, milloin viimeistään kytkemme liittymän ja saat palvelut käyttöösi. Valmiiksi rakennetuilla alueilla normaali toimitusaika on 4–8 viikkoa tilauksesta. Tämä tosin yleensä edellyttää, että olet kaivanut/hoidat kaapelin tontin rajalta talollesi asti.

Asuntoyhtiöille kuituliittymän toimitusaika vahvistetaan aina erikseen. Asukas saa palvelut käyttöönsä kahden viikon sisään tilauksesta, mikäli yhtiöllä on jo käytössään kuitu.

Miten kaivatte kuitukaapelin tontilleni? Palautatteko ylöskaivamanne?

Kaapelin kaivuureitti sovitaan tottakai kiinteistönomistajan kanssa mahdollisimman järkevästä, jottei pihalle aiheudu turhaa vahinkoa. Täytämme kaivannon ylöskaivetulla maa-aineksella ja tasoitamme jäljen. Uutta nurmikkoa emme istuta tai palauta esimerkiksi mahdollisia kiveyksiä.

Mitä asennuksen yhteydessä tapahtuu?

Kuitukaapeli kaivetaan uusilla rakennusalueilla talolle saakka ja otetaan sisään taloon sopivaan paikkaan. Kaapeli päätetään pieneen rasiaan ja kuitupäätelaite eli modeemi yhdistetään siihen ohuella kytkentäkuidulla. Asentaja tarkistaa liittymän toiminnan, minkä jälkeen palvelut ovat käytössäsi. Kaapeli-tv-palvelu kytketään televisioon jo olemassa olevan talon sisäisen antenniverkon kautta tai antennikaapelilla, jonka toinen pää tulee päätelaitteeseen. Nettiä voit käyttää joko etherhet-kaapelilla tai langattomasti.

Asuntoyhtiön asukkaana saat tekstiviestin, kun Kuitukaista-palvelu on kytketty käyttöösi. Mikäli asentajan pitää päästä asuntoosi, soittaa hän sinulle ensin. Kun olet saanut tiedon palvelun toimituksesta, kytket vain modeemin asunnossasi olevaan data- tai puhelinpistokkeeseen. Modeemin voit hakea/ostaa palvelupisteestämme tai jälleenmyyjiltämme.

Mihin kuitupäätelaite sijoitetaan omakotitalossa?

Uusissa taloissa päätelaite sijoitetaan tekniseen tilaa, josta palvelut kytketään talon sisäverkkoon. Näin sekä netti- että tv-signaalit saadaan haluttuihin huoneisiin.

Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole nykyaikaista sisäkerkkoa, päätelaite asennetaan sopivimpaan paikkaan. Milkäli talossa on yksi televisio, kannattaa päätelaite mahdollisesti asentaa sen läheisyyteen olohuoneeseen. Usein pystytään kuitenkin käyttämään talon olemassaolevaa antenniverkkoa, jolloin päätelaite asennetaan mahdollisesti sen kytkentäpisteeseen (splitter) ja tv-signaali saadaan talon kaikkiin olemassaoleviin antennipistokkeisiin. Erittäin tärkeää kuitenkin on miettiä myös langattoman WLAN-verkon käyttöä ja kuuluvuutta sekä erillis(t)en tukiasemien sijoittelua.

Kuitukaista

Mihin tarvitsen nopeaa nettiyhteyttä? Miksi tilaisin 300, 500 tai 1000 megaa?

Yhä useammat palvelut vaativat nopeaa nettiyhteyttä, etenkin kun kyseessä on kuvat, videot, pelit tai isot tiedostot. Skype, Netflix, YouTube ja monet pelit vaativat nopeaa yhteyttä, jotta käyttökokemuksesi olisi mahdollisimman hyvä. Mikäli useampi perheenjäsen käyttää tällaisia palveluita, riittää korkeammasta nopeudesta jaettavaa kaikille. Asiakasneuvojamme tai kuitumyyjämme neuvovat mielellään oikeiden palveluiden valitsemisessa.

Taloudessamme asuu viisi henkilöä ja teinimme pelaavat mielellään nettipelejä. Mitä nopeutta suosittelette meille?

Aktiivisesti nettiä käyttäville perheille suosittelemme vähintään 300/100M nopeutta. Tarvittaessa nopeutta voi myöhemmin myös nostaa tai laskea.

Pitääkö Kuitukaistan olla nopea, jotta kaapeli-tv näkyy kuidun kautta?

Ei, Kuitukaistan nopeus ei vaikuta kaapeli-tv-palveuumme. Television katselu ei myöskään hidasta nettiyhteyttäsi.

Kaapeli-tv

Voinko käyttää vanhaa televisiota ja digiboxia vielä, kun katson kaapelitelevisiota kuidun kautta?

Mikäli sinulla jo aiemmin on ollut kaapeli-tv, voit käyttää samoja laitteita. Mikäli olet katsonut televisiota antenin, satelliitin tai muun järjestelmän kautta, pitää sinun tarkistaa, että laitteesi tukevat kaapeli-tv-signaalia (DVB-C). Voit tehdä sen osoitteessa www.testatutlaitteet.fi.

Tarvitsenko vielä muita laitteita voidakseni katsoa maksukanavianne?

Maksukanavien katsomista varten tarvitset tv-kortin, jonka saat palvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. TV-kortti laitetaan joko korttipaikalliseen digiboxiin tai kortinlukijaan. Näitä myyvät jälleenmyyjämme.

Huomaathan myös, että HD-kanavien katselemiseen tarvitset Cable Ready HD merkityn vastaanottimen, jonka numero linkitetään yhteen TV-korttisi kanssa. Sopimusehdoissamme edellytämme asiakkailta HD-vastaanotinta, sillä ilman sitä emme voi taata kanavien näkyvyyttä nyt tai jatkossa. Yhä useammat kanavat vaativat HD-laitteistoa signaalien muuttuessa teräväpiirto- tai MPEG4-muotoon.

Mitä kanavia näen kaapeli-tv-palvelussa ilman TV-korttia?

Tällä hetkellä peruskanavia on noin 20.

Laajakaistapuhelin

Paljonko laajakaistapuhelinpalvelu maksaa tavalliseen lankapuhelimeen verrattuna?

Laajakaistapuhelimen kuukausimaksut ovat edullisempia kuin lankapuhelimen. Täältä löydät kuukausimaksut ja puheluhinnat.

Saanko palvelun mukana puhelinlaitteen?

Et, palveluun ei sisälly laitetta.

Millaisen puhelimen tarvitsen käyttääkseni laajakaistapuhelinpalvelua? Käykö vanha lankapuhelimeni?

Tarvitset äänivalinnalla varustetun puhelimen, impulssivalinta ei tue lähteviä puheluita. Mikäli puhelimesi on uudempi malli numeronäppäimillä, voi sitä todennäköisesti käyttää. Palvelupisteissämme voimme tarvittaessa testata puhelimesi toimivuuden kuituverkossa.

Minulla on vanha lankapuhelinnumero, jonka haluan siirtää laajakaistapuhelinpalveluunne. Sanonko siis irti sopimuksen nykyisen puhelinoperaattorini kanssa?

Ei, älä irtisano sopimustasi. Emme pysty hoitamaan numeronsiirtoa verkkoomme, mikäli se ei enää ole minun nimissäsi.

Olen muuttamassa

Miten saan siirrettyä kuituliittymäni toiseen osoitteeseen?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme hyvissä ajoin ennen muuttoasi. Kuitupalvelut voidaan siirtää uuteen osoitteeseesi, jos kiinteistöllä on kuituliittymä. Omakotitalosta itse kuituliittymää ei voi siirtää, vaan se vaihtaa omistajaa, jos myyt talosi.

Yleistä kuidusta

Mikä on kuidun maksimikapasiteetti tulevaisuutta ajatellen?

Kuitukaapelin tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, periaatteessa ääretön. Vain osa tästä kapasiteetista on käytössä tänä päivänä. Koko Suomen tietoliikenne voisi kulkea vain yhden kuitujohtimen läpi.

Kuinka pitkään kuitukaapelit toimivat? Pitääkö verkko uusia taas kymmenen vuoden kuluttua?

Kuitukaapeleiden arvioidaan palvelevan meitä vähintään 50 vuotta.

Mitä tarkoittaa FTTH? Entä FTTB?

FTTH, Fiber To The Home, tarkoittaa valokuituyhteyttä aina loppukäyttäjän kotiin saakka, kun taas FTTB, Fiber To The Building, valokuituyhteyttä kiinteistöön saakka. Karjaan Puhelimella käytämme yleisesti lyhennettä FTTH, kun puhumme omakotien kuituliittymistä ja FTTB, kun puhumme asuntoyhtiöiden liittymistä.

Mikä on Open Access?

Avoin verkko, ”Open Access”, tarkoittaa, että asiakas liittymänsä (tässä tapauksessa kuituliittymänsä) kautta voi valita useiden laajakaista- tv- ja muiden palveluiden toimittajien välillä. Karjaan Puhelimen kuituverkon asiakkaiden on mahdollista tilata monien toimittajien palveluita jo nyt ja päämäärämme on yhä avoimempi verkko.

Vaikuttaako naapureiden netinkäyttö kuituliittymäni toimintaan?

Ei, omaa kuituliittymääsi ja nopeuttasi käyttävät vain ne, joille annat pääsyn verkkoosi. Jaat siis kapasiteetin vain perheesi kanssa, et muiden.

Voinko käyttää samaa modeemia, jolla olen käyttänyt ADSL-laajakaistaa?

Et. Kuituliittymä käyttää eri tekniikkaa ja vaatii erilaisen päätelaitteen.

Pitääkö taloni sisäverkko uusia, kun tilaan kuidun?

Kaapeli-tv-palvelu voidaan kytkeä tavalliseen antenniverkkoon, joten talon vanhoja kaapeleita voidaan yleensä käyttää. Kuitukaista vaatii modernin Ethernet-kaapeloinnin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nettiä langattomasti. Lue lisää omakodin sisäverkosta.

Miten saan kuidun kiinteistööni?

Mitä minun pitää tehdä, jotta rakennatte kuituverkon asuinalueelleni?

Omakotialueille kuituverkkoa rakennetaan pitkälti asukkaiden kiinnostuksen perusteella. Aloita siis ilmoittamalla kiinnostuksesi. Samalla näet alueesi kiinnostusprosentin, jonka tavallisesti pitää olla noin 40 %, jotta voimme tehdä rakennuspäätöksen. Edistääksesi oman alueesi rakennuspäätöstä voit puhua naapureidesi kanssa ja pyytää heitäkin ilmoittamaan kiinnostuksestaan.

Mikäli asut asuntoyhtiössä, jolla ei vielä ole kuituliittymää, ota yhteyttä isännöitsijään tai yhtiön hallitukseen, jotka voivat pyytää kuituliittymätarjouksen yhtiöllesi.

Miksi minun pitäisi tilata kuituliittymä alueen kuituverkon rakennusvaiheessa eikä myöhemmin?

Alueen verkon rakennusvaiheessa tarjoamme tavallisesti nopean tilaajan etuja, kuten kaivuutyöt myös omalla tontillasi. Jos tilaat liittymän myöhemmin, emme takaa sinulle samoja etuja.

Voinko tilata kuituliittymän kesämökilleni?

Ehdottomasti, kunhan se sijaitsee saatavuusalueellamme. Tarkista saatavuus tästä. Huomioithan, että kuituliittymä tarvitsee sähköä.

Muuta

Miten toimin, jolleivat palvelut toimi kunnolla?

Palveluiden ollessa poikki tai muuten viallisia, lue ensin yleisimmät ongelmat ja ratkaisut. Tämän jälkeen voit tehdä vikailmoituksen joko puhelimitse tai netissä. Asiakasneuvontamme vastaa palveluitamme koskeviin kysymyksiin.