Opas: Palveluiden käyttöönotto omakotitalossa

DZS 2425-kuitupäätelaite ja Ubiquiti Unifi Wi-Fi-tukiasema. 

Kuitukaista

Kun asentajamme on käynyt paikan päällä ja kuitupäätelaite asennettu, on Kuitukaista valmis käytettäväksi.

Voit ottaa laajakaistan käyttöön kytkemällä oman laitteesi kuitupäätelaitteeseen joko langattomasti tai kaapelilla. Asennukseen kuuluu oletuksena UniFi WLAN -tukiasema, johon laitteet kytketään langattomasti.

Laitteiden kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

Kytkemällä laitteesi verkkoon Ethernet-kaapelilla saat parhaiten käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista.

Mikäli talossa on Ethernet-kaapelointi (oletuksena uudemissa taloissa) suosittelemme kuitupäätelaitteen asentamista ns. talojakamoon. Talojakamosta on sitten helppo kytkeä verkko eteenpäin niihin talon seinäpistokkeisiin, johon haluat kytkeä laitteita kaapelilla.

Ethernet-kaapeleiden asennus ja muut sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän hintaan. Lue lisää sisäverkosta ja ota tarvittaessa yhteyttä paikalliseen sähköasentajaan. Lue myös tarjoamastamme etukäteisselvityksestä.

Laitteiden kytkeminen langattomasti (WLAN)

Kuituliittymä toimitetaan oletuksena UniFi WLAN -tukiasemalla, jolla voit kytkeä laitteesi langattomasti verkkoon.

Langattoman verkon nimi ja salasana kirjataan kuituasennuksen yhteydessä kuitupäätelaitteeseen.

Kytke laitteesi oikeaan langattomaan verkkoon ja kirjoita salasana (WPA-avain). Huomaa että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Salasana on kirjoitettava täsmälleen niin kuin kuitupäätelaitteeseen on merkitty.

UniFi -langattoman verkon nimi alkaa tavallisesti ”UniFi-”.

Salasanan voi tarvittaessa vaihtaa soittamalla asiakaspalveluumme, tai vaihtoehtoisesti seuraamalla valmistajan verkkosivuilla olevia ohjeita tukiasemien omasta paikallisesta hallinnasta.

Muista, että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti. Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat

  1. tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 802.11 g/n/ac
  2. langatonta signaalia häiritsevät esteet, vältä esim. UniFi:n sijoittamista kaappiin. Yritä sijoittaa tukiasema mahdollisimman ylös seinälle tai kattoon parempaa langatonta kuuluvuutta varten.
  3. UniFi:n ja laitteesi välinen etäisyys
  4. muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Asentaja auttaa kuidun kotiasennuksen yhteydessä sinua UniFi-tukiaseman käyttöönotossa. Hän kytkee sen alustavasti lähelle kuitupäätelaitetta, mistä sinun on helppo myöhemmin siirtää se parempaan paikkaan talossasi. Myös useamman UniFi-tukiaseman kytkentä on helppoa, mikäli tarvitset parempaa WLAN-verkon kattavuutta ja suorituskykyä.

Kaapeli-tv

Kuituliittymäsi mahdollistaa myös Kaapeli-tv-palvelumme, tämä on tilattavissa osana OmaKuitu-pakettejamme. Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi) tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.

Kun kuitupäätelaite sijoitetaan television tai digiboksin viereen, on palvelun kytkeminen erittäin yksinkertaista: antennijohto kytketään päätelaitteen RF-ulostulosta television tai digiboksin antenniliitäntään. Suosittelemme kuitenkin signaalin jakamista useampaan pistokkeeseen tai vastaanottimeen (ns. splitterin tai tabin avulla) koska signaali voi muutoin olla liian vahva vastaanottimellesi.

Mikäli taloudessasi on useampi televisio, on talossasi todennäköisesti sisäinen antenniverkko. Tällöin käyttöönotto tapahtuu yksinkertaisimmin kytkemällä antennijohto kuitupäätelaitteen RF-ulostulosta olemassa olevaan antennijakamoon (antennikaapeli kytketään pois). Saatat tarvita tähän auktorisoidun tv-asentajan apua, nämä kustannukset eivät sisälly kuituliittymän hintaan.

Kun vastaanotin on kytketty verkkoon saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Maksukanavia varten tarvitset tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD-lähetyksiä, tulee TV-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa. 

Laajakaistapuhelin

Kuituliittymäsi mahdollistaa myös laajakaistapuhelinpalvelun, tämä on erikseen tilattavissa. Laajakaistapuhelinpalvelu kytketään usein pari viikkoa myöhemmin kuin muut palvelut, jotta voimme varmistua kaiken toimivan oikein. Älä irtisano vanhaa puhelinliittymääsi, mikäli haluat pitää vanhan 019-numerosi. Teemme numeronsiirron, kun saat laajakaistapuhelimen käyttöösi.

Palvelu toimii perinteisellä puhelinlaitteella (äänitaajuuspuhelimella, ei impulssivalinta-/valintalevypuhelimella) tai langattomalla ns. DECT-puhelimella. Palveluun voidaan vakiona liittää yksi puhelinlaite numeroa kohti. Mikäli haluat käyttää lankapuhelintasi useammassa huoneessa, suosittelemme langattoman puhelimen hankkimista. Palvelu on tarkoitettu tavalliselle puhelinliikenteelle, se ei tue erikoislaitteiden kuten faksin, turvapuhelimen, murtohälyttimen ja vastaavien käyttöä.

Kun puhelin (tai langattoman laitteen tukiasema) sijoitetaan kuitupäätelaitteen viereen, on käyttöönotto hyvin helppoa: puhelinkaapeli (RJ-11 liittimellä) kytketään kuitupäätelaitteen puhelinporttiin (ks. kuvat) ja puhelimen verkkopistokkeeseen.

Laajakaistapuhelinpalvelun asetuksia hallinnoit Kirjaudu palveluihin -linkin takaa löytyvällä palvelunhallintasivulla.

Opas: Palveluiden käyttöönotto asuntoyhtiössä

Esimerkki: 

DG301


Esimerkki:

Kuitukaista

Saat tekstiviestin, kun liittymäsi on valmis käyttöön. Kytke viimeistään silloin modeemi sähkö ja puhelin/data-pistorasioihin, kaikki tarvitsemasi johdot löytyvät modeemilaatikosta. Voit kytkeä yhdeyden langattomasti tai kaapelilla. Langaton verkko on turvallisuuden vuoksi lukittu ja sen koodit löytyvät päätelaitteesta. Ohjeet alla.

1. Kytke päätelaite asunnon puhelinpistokkeeseen.

1.1 Vanhemmissa kiinteistöissä joissa on perinteinen puhelinkaapelointi, on yleensä 3-napaisia telerasioita sijoitettuina asunnon eri huoneisiin. Päätelaitteen voi tavallisesti kytkeä suoraan mihin tahansa näistä. Kytke RJ-11 kaapeli päätelaitteen harmaaseen DSL-porttiin sekä telerasiaan suodattimen kautta kuten kuvassa.

1.2 Uudemmissa kiinteistöissä, joissa on verkkokaapelointi, päätelaite kytketään liittämällä Ethernet-kaapeli telerasian ja päätelaitteen punaisen GbE1-portin väliin. Usein vastaanotettava signaali on eteisessä ns. ”asuntojakamossa” minne myös päätelaite usein sijoitetaan. Jos päätelaitetta ei sijoiteta tänne esim. tilan puutteen takia voi vastaanotettavan signaalin ohjata eteenpäin haluttuun huoneeseen liittämällä lyhyen Ethernet-kaapelin vastaanotettavan signaalin portin ja kyseisen huoneen portin väliin.

2. Kytke virtajohto päätelaitteeseen ja vapaaseen pistorasiaan.

3. Varmista että virtakytkin on sisään painettuna (ON -asennossa). Päätelaite käynnistyy ja ”Power” -lamppu syttyy.

Tietokoneen kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

4. Kytkemällä tietokoneen verkkoon Ethernet-kaapelilla saat varmasti käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista. Kun päätelaite sijoitetaan tietokoneen viereen, on niiden liittäminen hyvin helppoa: kytke Ethernet-kaapeli yhteen päätelaitteen Ethernet-porteista ja tietokoneen verkkokorttiin.

Tietokoneen kytkeminen langattomasti (WLAN)

5. Päätelaitteessa on vakiona WLAN-tukiasema (802.11 g/n/ac) joka mahdollistaa langattoman yhteyden esim. WLAN vastaanottimella varustettuun kannettavaan tietokoneeseen. Usein tietokone löytää useamman langattoman verkon jolloin käyttäjän on tiedettävä oman verkkonsa nimi (SSID) ja salasana (WPA avain). Nämä on merkitty päätelaitteen alapuolelle, huomaa, että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Se on kirjoitettava täsmälleen niin kuin päätelaitteeseen on merkitty.

SSID: Inteno_A1D3
WPA: 1A3b5c7D9e
Malli siitä miten SSID ja WPA voivat olla merkittynä, nimi/salasana koostuu punaisesta tekstistä.

WLAN-ominaisuuksia voi tarvittaessa muuttaa osoitteessa http://192.168.1.1.

  • Käyttäjätunnus: admin
  • Salasana: admin

Muista että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti. Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

  1. tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 802.11 g/n/ac
  2. langatonta signaalia häiritsevät esteet varsinkin päätelaitteen antennin lähettyvillä esim. jos päätelaite on sijoitettuna metallikaappiin
  3. päätelaitteen ja tietokoneen välinen etäisyys
  4. muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Kaapeli-tv

Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi), tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.
 
Useimmissa asuntoyhtiöissä antennikaapeli kytketään asunnon antennipistorasiasta television tai digiboksin antenniliitäntään. Kun vastaanotin on kytketty verkkoon, saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Saatat tarvita auktorisoidun tv-asentajan apua, mistä aihautuvat kustannukset maksat itse.
 
Maksukanavia varten tarvitset tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD-lähetyksiä, tulee tv-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa.

Laajakaistapuhelin

Puhelin kytketään päätelaitteen puhelinulostuloon. Älä irtisano vanhaa puhelinliittymääsi, mikäli haluat pitää vanhan 019-numerosi. Teemme numeronsiirron, kun olet tilannut laajakaistapuhelinpalvelun.

Laajakaistapuhelinpalvelu toimii perinteisellä puhelinlaitteella (äänitaajuuspuhelimella, ei impulssivalinta-/valintalevypuhelimella) tai langattomalla ns. DECT-puhelimella. Puhelin kytketään kuitupäätelaitteen puhelinulostuloon (TEL1=ensisijainen numero, TEL2=toissijainen numero). Palveluun voidaan vakiona liittää yksi puhelinlaite numeroa kohti. Mikäli haluat käyttää lankapuhelintasi useammassa huoneessa, suosittelemme langattoman puhelimen hankkimista. Palvelu on tarkoitettu tavalliselle puhelinliikenteelle, se ei tue erikoislaitteiden kuten faksin, turvapuhelimen, murtohälyttimen ja vastaavien käyttöä.

Kun puhelin (tai langattoman laitteen tukiasema) sijoitetaan kuitupäätelaitteen viereen, on käyttöönotto hyvin helppoa: puhelinkaapeli (RJ-11 liittimellä) kytketään kuitupäätelaitteen puhelinporttiin (ks. kuvat) ja puhelimen verkkopistokkeeseen.

Laajakaistapuhelinpalvelun asetuksia hallinnoit Kirjaudu palveluihin -linkin takaa löytyvällä palvelunhallintasivulla.

Käyttöoppaat

Genexis Pure ED504 käyttöopas (suomeksi)

Zyxel XMG3927 käyttöopas (suomeksi)

Inteno DG200AL-AC käyttöopas (suomeksi)