Kuituliittymässä jokaisella asiakkaalla on oma yhteys perille omakotitaloonsa saakka. Kuidun kapasiteetti on kaapelin osalta lähes rajaton, joten päinvastoin kuin kaikissa mobiiliverkon liittymissä, naapureiden nettiaktiivisuus ei vaikuta yhteyteen.

 

Mitä kannattaa ajatella netin kannalta, kun rakentaa tai remontoi taloa? Muista liittymätarve niin ulko- kuin sisätöissäkin. Olemme kooneet parhaat vinkit rakentajalle ja remontoijalle.

Rakentaja tai remontoija, muista nettitarpeesi!

  1. Pohjan kaivuiden tai muiden pihatöiden yhteydessä tien varresta talon tekniseen tilaan kannattaa ehdottomasti varata useampikin putki joko samanaikaisesti tai tulevaisuudessa sinne vedettävää kuitukaapelia varten. Muista tämä etenkin aina asfaltoidessasi tai tehdessäsi pihakiveystä!

  2. Talon tekniseen tilaan tarvitset seinätilaa sekä riittävästi sähköpistokkeita kuitupäätteelle ja muille tiedonsiirtoverkon laitteistolle.

  3. Talon sisäverkko kannattaa suunnitella huolella. Suosittelemme vähintään yhtä tuplarasiaa datalle sekä yhtä tv-rasiaa talon joka huoneeseen. Dataverkon kaapeloinnin tulee olla Ethernet kategoria 6 tai sitä parempaa kaapelia. Sisäverkkokaapelit päätetään tekniseen tilaan ristikytkentäpaneeliin, jolloin nettiyhteys on helppo ottaa käyttöön verkkokaapelilla kaikissa huoneissa. Myös televisiota varten vedettävät antennikaapelit päätetään jaottimeen samassa tilassa.

  4. Muista myös mahdolliset ulkorakennukset, esim. autotallin lämpöpumppu saattaa tarvita luotettavan nettiyhteyden, kuten myös siellä paljon aikaa viettävä kotimekaanikko. Jos ulkorakennukseen on matkaa alle 100 metriä, voi yhteydet toteuttaa Ethernet- ja antennikaapeleilla esim. suojaputkeen asennettuina.

  5. Yhä useammat kodin laitteista tarvitsevat verkkoyhteyden. Asenna ainakin yksi datapistorasia jokaisen antennirasian viereen, jotta television saa kytkettyä yksinkertaisesti johdolla nettiin. Televisioiden Wi-Fi-vastaanottimet eivät yleensä riitä nykypäivän tarpeisiin.

  6. Myös Wi-Fi-tukiasemat kannattaa kytkeä verkkoon kaapeleilla ja sijoitella mahdollisimman korkealle, joten kattoon tai ylös seinälle asennettavat datarasiat ovat nykyrakentajalle yhtä tärkeitä kuin ikkunoiden ylle sijoiteltavat sähkörasiat joulutähdille.

Taloyhtiönkään ei sovi unohtaa sisäverkkoa

Taloyhtiöt voivat tilata meiltä kuituliittymän ja sen kautta korkealaatuiset ja edulliset netti- ja kaapeli-tv-palvelut kaikkiin huoneistoihin. Tulee kuitenkin muistaa, että taloyhtiö vastaa kiinteistön sisäisestä tiedonsiirtoverkosta, usein kellarissa sijaitsevasta, talojakamosta huoneistoihin ja myös huoneistojen sisäisistä kaapelista ja pistorasioista.

Parhaat nopeudet aina gigaan saakka saavutetaan taloyhtiöissä, joiden sisäverkkokaapelointi on kuitua tai Ethernet-kaapelia. Vanhemmissa taloyhtiöissä, joissa nämä modernit sisäverkkokaapelit vielä puuttuvat, kannattaakin viimeistään putkiremontin yhteydessä vetää kellarista jokaiseen huoneistoon uudet kuitukaapelit. Taloyhtiön sisäverkkokaapelointi tulee olemaan keskeisessä roolissa yhä nopeampien palveluiden toimivuudessa.

TARKISTA KUITUSAATAVUUS

 

Lue myös nämä: