SJUNDEÅ • Familjen Weckström från Störsvik var bland de första i Sjundeå att ta i bruk en fiberanslutning från Karis Telefon. Pappa Henrik har redan en längre tid verkat aktivt för att få ordentliga, fasta förbindelser till sitt grannskap och är nu nöjd, när fibern kommer ända fram till huset och vardagen rullar på.

Henrik Weckström presenterar arbetspunkten som nu har ett ordentligt bredband till Jonna Kankaanpää från Karis Telefon. 

Enligt Henrik har familjen på fyra personer ungefär 25 enheter uppkopplade till nätet, så en snabb och säker förbindelse kommer väl till behov. Speciellt under coronavåren då även grannarna började distansarbeta och -studera, blev det uppenbart att den tidigare anslutningen inte räckte till.

- Nog streamar vi aktivt, sitter i distansmöten och så vidare, konstaterar Henrik. Det är ju inte heller som om behovet för kapacitet kommer att sjunka när de 5- och 8-åriga barnen blir äldre, fortsätter han.

Fibernät till det egna grannskapet

Henrik Weckström och de andra störsvikborna är praktexempel på hur man får ett fibernät till sitt grannskap. De kontaktade Karis Telefon och spred sedan ordet bl.a. på områdets sociala medier, och ett tillräckligt antal invånare anmälde sitt intresse. Baserat på det började Karis Telefon i slutet av 2019 att sälja anslutningar på området och nu är nätet färdigt.

- Vi är extremt nöjda med anslutningsmängden som vi nått här på vårt första byggområde. Även Tallbergsvägen och Svampvägen på norra sidan om Störsviksvägen får fibernät på hösten, där pågår försäljningen som bäst. I kommunens centrum kring Alexis Kivi vägen är grävningarna avklarade och heminstallationerna redo att påbörjas. Grävningarna på Brännmalmen börjar strax och en glädjande mängd hushåll ansluts till vårt nät i år, kommenterar försäljnings- och marknadsföringschef Jonna Kankaanpää.

Fibernätet utvidgas

Karis Telefon har byggt fibernät i Västra Nyland ända sedan 2008. Investeringsbeslutet som gjordes då, fick fortsättning i bolagsstämman för några veckor sedan. Vårens bolagsstämma bestämde att det 100-åriga bolagets regionala fibersatsningar stiger till 60 miljoner euro fram till år 2035. Nu täcker bolagets fibernät Hangö, Raseborg, Ingå och så småningom även områden i Sjundeå. Intresse för fiber kommer även strax att börja kartläggas i Kyrkslätt.

Under nästa år kommer Karis Telefon att satsa ytterligare på utvidgandet av fibernätet.

- Baserat på intresset hittills, verkar Sparbanksvägen och området kring Åkergränd vara potentiella. I höst börjar anslutningar säljas på dessa områden. Som det framgår ur Traficoms statistik, har vi ännu en hel del att bygga i Sjundeå, berättar Jonna Kankaanpää.

- Även Kyrkslätt från centrum mot väst och Kantviksområdet är naturliga håll för oss att utvidga mot. Det lönar sig för invånare på dessa områden att vara aktiva och meddela sitt intresse till oss.

Artikeln publicerades på finska i Kirkkonummen Sanomat 28.6.2020.

LÄS MER OM FIBER TILL SJUNDEÅ