Vi har goda nyheter! Flera nya tekniska innovationer kommer att lanseras för konsumenter och företag under år 2022! I denna artikel berättar vår tekniska chef Johan Nygård om vad som är på gång.

Bättre wifi-upplevelse med wifi 6

Vi har tagit i bruk de första wifi 6-kapabla wifi-sändarna. Dessa bidrar till att förbättra hemmens wifi-upplevelse – wifi 6 klarar av att hantera många fler samtidigt uppkopplade enheter i hemmet och uppnår även 1/1 Gbit/s hastighet.

”Genexis EX600 Pulse -enheterna har ett diskret utseende men klarar av supersnabba wifi-hastigheter och allt flera uppkopplade enheter, samt har bättre wifi-täckning. Beroende på husets storlek kan du även enkelt med ett knapptryck koppla in flera sändare trådlöst till varandra för att förbättra wifi-täckningen och trådlösa hastigheterna i huset” förklarar Johan.

Allt större behov för snabba fiberförbindelser

När man jobbar hemifrån har man ofta behov för att snabbt kunna ladda filer upp eller ner. Därför valde vi att göra alla egnahemmens Fiberbredband symmetriska, vilket innebär att både ned- och uppladdningshastigheten är lika snabb! I slutet av februari höjdes uppladdningshastigheten för alla kunder som hade en osymmetrisk förbindelse.

Det finns också andra orsaker till att snabba förbindelser i hemmen behövs. ”Folk tittar allt mera på 4K-streamingtjänster samtidigt som spelinnehåll flyttat upp i molnet. För att titta på en 4K-video behöver du minst 25 Mbit/s dedikerad kapacitet, men ofta även högre än så. Spel köps och laddas numera ner från nätet och kan vara flera 100 Gigabyte stora” säger Johan.

”Hittills har man i egnahem klarat sig bra med en 100 Mbit/s förbindelse. Denna hastighet räcker inte längre alltid till för alla samtidiga behov i hemmet – vilket vi märker på trafikmängderna och det faktum att allt flera kunder börjat höja hastigheten upp till 300M och 500M” fortsätter han.

För att minska på tröskeln att höja hastighet så sänkte vi priset på de snabbare förbindelserna. Här kan du läsa mer om egnahemmens Fiberbredband.

Fler tjänster för företag

Vi har breddat produktutbudet för mindre företag, där vi nu sträcker oss lite längre än själva fiberförbindelsen in till företaget. Datasäkerhet är alltmer kritisk för företag att hålla reda på då allting digitaliseras.

Vi uppmanar företag att kontakta vår företagsförsäljning för att höra sig för om vår helhetslösning! Förutom bredband erbjuder vi wifi-lösningar, brandmur och nätverksswitchar som tjänster.

Vi testar extremt snabba 10 Gbit/s förbindelser

”Jag vill nämna hur ivriga vi är över att påbörja testningen av 10 Gbit/s fiberförbindelser. Vårt stamnät är redan nu byggt på flera tiotals Gigabits förbindelser men nu kommer vi snart att ha möjlighet att flytta denna prestanda hela vägen fram till fiberabonnenterna för att trygga allt snabbare förbindelser långt in i framtiden” berättar Johan ivrigt.

Fibertekniken är det mest energisnåla bredbandsalternativet, och överföringskapaciteten är mer eller mindre obegränsad när man använder ljus som kommunikationsmetod.