Livet på landet präglas inte längre av avbrott i streamingtjänsterna och osäkert distansarbete för Tuomas familj. Fiber kan även byggas för endast ett hushåll.

År 2017 byggde Tuomas ett fristående hus för sin familj på en plats där det främst finns ”träsk, fält och en grusgruva”. Det har visat sig vara en trevlig miljö för familjen att leva och bo i. De befintliga telekommunikationsanslutningarna var dock så dåliga att de orsakade dagliga problem för familjen.

När de små pojkarna såg på Paw Patrol via streamingtjänsten, bröt eller stannade bilden kontinuerligt. Anslutningens kvalitet gjorde också distansarbetet osäkert.

- Variationen i hur 4G-anslutningen fungerade var stor för alla operatörer. Trängseln i nätet inträffade vid tidpunkterna då vi också var framför skärmarna, beskriver Tuomas, som är väl insatt i telekommunikationsanslutningar tack vare sitt arbete.

Med fiber är det smidigt att spela online

Tuomas hobby är att spela online och för att kunna spela skaffade han en fast ADSL-anslutning till sitt hus. Anslutningen var säker, men långsam.

- Idag kan spel vara upp till hundratals gigabyte. Om jag ville ladda ner ett spel, var jag tvungen att lämna datorn på över natten så att nedladdningen kunde slutföras till nästa dag.

Tuomas tänkte från början att en fiberanslutning kommer behövas till hemmet. Fiber ger fast telekommunikationsanslutning med supersnabb hastighet till ditt hem via en kabel. Väderförhållanden eller andra personers internetanvändning påverkar inte anslutningens funktionalitet.

Tuomas visste att det lokala telekommunikationsföretaget hade byggt ett fibernät i närheten. Han kontaktade företaget och blev positivt överraskad över att en fiberanslutning byggd för endast deras familj skulle vara kostnadsmässigt möjlig. Till slut fattade 17 hushåll i byn beslutet om att ansluta sig till fiber, vilket sänkte priset per anslutning.

Nu händer allt på ett ögonblick

Tuomas hem fick fiberanslutningen i januari 2021. Det är svårt för honom att komma ihåg hur vardagen var förut.

- Till exempel är oavbruten visning via streamingtjänster nu normalt.

När Tuomas numera vill ladda ner ett nytt spel till sin dator ordnas det samtidigt som han dricker sitt kaffe.

- Oberoende vad jag gör på min dator händer allt på ett ögonblick.

Fiber är en bra lösning, inte bara för stunden utan också för framtiden. Enligt den lokala operatörens nätverkschef har fibertekniken en livslängd på årtionden, vilket innebär att dess hastighet och kvalitet kommer att vara tillräcklig även i framtiden. Fiber möjliggör pålitliga, framtida tjänster och kabel-tv vilket även gör det lättare att sälja ditt hem.

 KOLLA FIBERTILLGÄNGLIGHETEN

Intervjun publicerades ursprungligen på Finland behöver fiber -sidan.