Kuitukaistan käyttöönotto

Kuitukaista

Saat tekstiviestin, kun liittymäsi on valmis käyttöön. Kytke viimeistään silloin modeemi sähkö- ja datapistorasioihin (tai puhelinpistokkeeseen), tarvitsemasi johdot löytyvät modeemilaatikosta. Voit kytkeä yhdeyden langattomasti tai kaapelilla. Langaton verkko on lukittu ja sen koodit löytyvät päätelaitteesta.

 1. Kytke päätelaite asunnon puhelinpistokkeeseen. Vaihtoehdot ovat:

  • Vanhemmissa kiinteistöissä joissa on perinteinen puhelinkaapelointi, on yleensä 3-napaisia telerasioita sijoitettuina asunnon eri huoneisiin. Päätelaitteen voi tavallisesti kytkeä suoraan mihin tahansa näistä. Kytke RJ-11 kaapeli päätelaitteen DSL-porttiin sekä telerasiaan suodattimen kautta kuten kuvassa.

  • Uudemmissa kiinteistöissä joissa on verkkokaapelointi, päätelaite kytketään liittämällä Ethernet-kaapeli telerasian ja päätelaitteen punaisen WAN-portin väliin. Usein vastaanotettava signaali on eteisessä ns. ”asuntojakamossa” minne myös päätelaite usein sijoitetaan. Jos päätelaitetta ei sijoiteta tänne esim. tilan puutteen takia voi vastaanotettavan signaalin ohjata eteenpäin haluttuun huoneeseen liittämällä lyhyen Ethernet-kaapelin vastaanotettavan signaalin portin ja kyseisen huoneen portin väliin.

 2. Kytke virtajohto päätelaitteeseen ja vapaaseen pistorasiaan.

 3. Varmista että virtakytkin on sisään painettuna (ON -tilassa). Päätelaite käynnistyy ja keltainen ”Status”-valo palaa.. Vihreä valo palaa, kun modeemi on käynnistynyt.

Tietokoneen kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

4. Kytkemällä tietokoneen verkkoon Ethernet-kaapelilla saat varmasti käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista. Kun päätelaite sijoitetaan tietokoneen viereen, on niiden liittäminen hyvin helppoa: kytke Ethernet-kaapeli yhteen päätelaitteen Ethernet-porteista ja tietokoneen verkkokorttiin.

Tietokoneen kytkeminen langattomasti (WLAN)

5. Päätelaitteessa on vakiona WLAN-tukiasema (2.4 GHz 802.11 b/g/n, 5 GHz 802.11 a/n/ac) joka mahdollistaa langattoman yhteyden esim. WLAN vastaanottimella varustettuun kannettavaan tietokoneeseen. Usein tietokone löytää useamman langattoman verkon jolloin käyttäjän on tiedettävä oman verkkonsa nimi (Network) ja salasana (WiFi-Key). Nämä on merkitty päätelaitteen alle

Yhdistä wifiin

Malli siitä miten Network ja WiFi-Key voivat olla merkittynä:

 • Network: GNX-0010
 • WiFi-Key: ABCDeFGHiJLKMN (salasanassa 14 merkkiä)


Huomioi että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Se on kirjoitettava täsmälleen niin kuin päätelaitteeseen on merkitty.

Muuta WLAN -ominaisuuksia

Verkkopäätelaitteen WLAN -ominaisuuksia voi tarvittaessa muuttaa osoitteessa http://192.168.1.1

 • Käyttäjätunnus: admin
 • Salasana: admin

 


Muista että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista, ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti.

Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

 • tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 2.4 GHz 802.11 b/g/n tai 5 GHz 802.11 a/n/ac
 • langatonta signaalia häiritsevät esteet varsinkin päätelaitteen antennin lähettyvillä esim. jos päätelaite on sijoitettuna metallikaappiin
 • päätelaitteen ja tietokoneen välinen etäisyys
 • muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)Kaapeli-tv

Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi), tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.
 
Useimmissa asuntoyhtiöissä antennikaapeli kytketään asunnon antennipistorasiasta television tai digiboksin antenniliitäntään. Kun vastaanotin on kytketty verkkoon, saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Saatat tarvita auktorisoidun tv-asentajan apua, mistä aihautuvat kustannukset maksat itse.
 
Maksukanavia varten tarvitset tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD-lähetyksiä, tulee tv-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa.