Oli vuosi 1877, kun Alexander Graham Bell soitti ensimmäisen puhelunsa. Tämän jälkeen kehitys eteni nopeasti. Länsi-Uudenmaan ensimmäisen puhelinlinjan rakensi Fiskarsin ruukki. Veljekset Haglind antoi länsiuusmaalaisille mahdollisuuden tutustua puhelimeen mainostamalla palvelujaan Ekenäs Notisbladin 22.3.1884 ilmestyneessä numerossa: ”Pruuvilinja asennetaan tänä päivänä neiti Törnblomin ja leskirouva Lilljan ravintoloiden välille, jolloin kukin tykönään saa tilaisuuden vakuuttua näiden kojeiden erinomaisuudesta.” Tämän jälkeen alkoi puhelinverkon levittäytyminen alueelle. Verkko oli osittain huonolaatuinen, mikä johti yleiseen tyytymättömyyteen ja 10. lokakuuta 1920 kokoontuivat kiinnostuneet Karjaalta ja Snappertunasta aikeenaan perustaa puhelinyhtiö.

Karjaan Puhelin Oy saikin alkunsa 26. lokakuuta 1920, ja juhlii täten satavuotisjuhlavuottaan vuonna 2020. Tänä päivänä yhtiöllä on yli 6 000 osakkeenomistajaa, joista valtaosa on yksityishenkilöitä. Karjaan Puhelin ei enää ole vain puhelinyhtiö, vaan moderni tietoliikenneyhtiö, joka on korkeatasoinen tiedon, liikkuvan kuvan ja puheen välittäjä.

Vanhentunut kupariverkko palveli sadan vuoden ajan tarkoituksensa mukaisesti, mutta sen kapasiteetti ei enää riitä nykypäivän tiedonsiirtotarpeisiin. Sen sijaan valokuituverkolla on lähellä rajaton kapasiteetti ja vähintään viidenkymmenen vuoden elinikä. Vanhan kupariverkon korvaaminen nykyaikaisella valokuituverkolla on iso projekti, joka aloitettiin 2008 ja lasketaan olevan valmis vuoden 2020 loppuun mennessä. Paitsi, että kupariverkko on korvattu kuidulla entisellä toiminta-alueella (Raasepori ja Hanko), kuituverkkoa myös laajennetaan Inkoon ja Siuntioon. Tavoitteenamme on, että kuituverkko ulottuu jokaiseen kotiin Raaseporissa, Hangossa, Inkoossa ja Siuntiossa, ja että kaikista uusista kuituasiakkaistamme tulee myös osakkeenomistajia. Näin varmistamme yhtiön paikallisen omistuspohjan ja jatkamme työtä kotiseutumme hyvinvoinnin puolesta.

Kun kehitys etenee ja laitteet vaativat yhä suurempaa tiedonsiirtokapasiteettia, sallii kuitu esimerkiksi 3D- ja 4K-kuvan välittämisen interaktiivisesti. Aistit, joita tulevaisuuden kommunikointiin käytetään, tulevat tuskin rajoittumaan näköön ja kuuloon. Vain mielikuvitus voi asettaa rajat kehityksen suunnalle.

Karjaan Puhelimen 90-vuotishistoriikki

Kuuntele satavuotishistoriikki podcastina

Satavuotishistoriikin Puhelintolpista kuitukaapeleihin on kirjoittanut Christoffer Holm. Kuuntele tästä historiikki podcastjaksoina.